Belföld

DK: Orbán százmilliókkal kitömött influenszer verőemberei nyílt háborút folytatnak Debrecen lakói ellen

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 15:10

Nyílt levélben fordult a párt közvetlenül a beruházó CATL-hez.

„A kormány, városunk bukott Debrecen-ellenes polgármestere és Orbán százmilliókkal kitömött influenszer verőemberei nyílt háborút folytatnak Debrecen jóravaló lakosaival szemben”, akik tiltakoznak a CATL akkumulátorgyárának megépítése ellen, írta Varga Zoltán, a DK képviselője csütörtöki sajtóközleményében.

A politikus szerint „hónapok óta folyik a közvélemény félrevezetése, a debreceni lakosok megfélemlítése, pellengérre állítása”, ezért közvetlenül a beruházó CATL-t keresték meg egy levéllel, „bízva benne, hogy a CATL vezetői valóban fontosnak gondolják Debrecen és Magyarország vonatkozásában is a napokban kiadott nyilatkozatukat, amely szerint világszerte a „jó szomszéd filozófiáját követik a gyárakat körülvevő közösségekkel”.

A héten a Házon kívül mutatta be részletesen, mi történik Debrecenben, és a riport kitért a helyiek kilátástalannak tűnő küzdelmére is:

 

A DK a következőket szeretné megtudni a cégtől:

  • A teljes beruházás több mint 10 százalékát meghaladó támogatást mikor kapta/kapja meg a cég, milyen szerződés alapján, milyen feltételek mellett? A 320 milliárd forintos állami támogatást mire kívánják fordítani?
  • A szürkevíz-technológia miért nem szerepel se a beadott engedélyeztetési dokumentumokban, se a kiadott környezetvédelmi engedélyekben? A gyár teljes vízigényének hány százalékát teszi majd ki a szürke víz? Hogy fogják ezt tisztítani?
  • A gyártáshoz szükséges nyersanyagokat milyen konstrukcióban, honnan, és milyen módon kívánják beszállítani Magyarországra, és azokat hogyan fogják itt kezelni?
  • Mikorra várható a gyár további, 2-3. ütemének bővítése, és a gyár teljes kapacitásának kiépítése?

Az elmúlt hetekben valóban több kormánypárti influenszer állt ki hangosan az akkumulátorgyár terve mellett. Trombitás Kristóf például azt írta: „az akkugyár megépül és örülni fogsz neki”. Bohár Dániel pedig Debrecenbe is ellátogatott, ahonnan azt üzente: „Azért sírtak a lipsik, hogy miért nem megyek el Debrecenbe. Eljöttem!”

Nyitókép: Facebook / Bohár Dániel

#Belföld#debrecen#catl#akkumulátor#gyár#influenszer#dk

Címlapról ajánljuk