Belföld

„Az unokái le fogják köpni a sírját!” – mondták a főispánnak a botrányba fulladt debreceni közmeghallgatáson, ahol egy nőt meg is ütöttek

rtl.hurtl.hu

2023. január 20. 16:28

Az érdeklődők többször is lehazaárulózták a főispánt. 

Az első percben ordibálásba és fújolásba fulladt a debreceni CATL akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló közmeghallgatás – számolt be a Telex.

A lap szerint az esemény egy 160 férőhelyes teremben zajlott, ahova több mint kétszázan zsúfolódtak be. Az eseményen Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei főispán és Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője próbálták meg bemutatni a környezetvédelmi engedélyeztetés menetét, de a résztvevők néhány percenként fújolással, bekiabálással szakították meg őket, a főispánt többször is lehazaárulózták.

A közmeghallgatás elején Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika bemutatta a könyezetvédelmi hatástanulmányt. A főosztályvezető elődadását néhány percenként kiabálás, fújolás szakította félbe, az előadás nagy részéből így nem lehetett érteni semmit.

A Telex tudósítása szerint ezek után Tóth Roland, az Enviprog Group vezetője beszélt, aki a beruházás független környezetvédelmi vizsgálatát prezentálta. Tóth az előadását egy asztal mögött ülve kezdte, így csak az első sorból lehetett látni, ami miatt a beszéde első percétől folyamatosan bekiabáltak, hogy álljon fel. Az előadás egy pontján olyan hangosan skandálta a tömeg, hogy álljon fel, hogy félbeszakították a beszédét. Az egyik szervező megpróbálta lenyugtatni a tömeget, de őt is kifújolták, így végül átadták a mikrofont a vendégeknek, hogy feltegyék a kérdéseiket.

A résztvevők közül először a gyárépítés leghangosabb ellenzői szólaltak fel. Egymás után többen emelt hangon, személyes hangvételben, válogatott jelzőkkel tűzdelve fejezték ki ellenérzéseiket. A beszédek között olyan bekiabálások hangzottak el a város képviselői felé, mint hogy: „Az unokái le fogják köpni a sírját!”

A résztvevők egyik problémája, hogy őket csak már a tervek elkészülte után tájékoztatták, és a véleményüket most kérdezik meg, amikor a projektről megegyezett a magyar állam a CATL-lel. Szerintük népszavazást kellett volna tartani még a megegyezés előtt, és akkor demokratikusan ki tudták volna fejezni az akaratukat.

Azt már a Magyar Hang tette hozzá, hogy a botrányos közmeghallgatáson megütöttek egy az akkumulátorgyár mellett érvelő nőt: a támadóját a rendőrök elfogták és előállították. 

A lap helyszíni tudósítója szerint a támadó férfi többször is a gyárral szembeni heves ellenérzéseinek adott hangot, az eljárásban résztvevő hatósági személyek legitimitását is megkérdőjelezte. Amikor nő a tömeg felé fordulva érvelt, a támadó rálökte őt a hivatalnokok és szakértők asztalára, majd a nő a földre esett.

A fizikai tettlegesség után a férfi elszaladt. Többen, köztük az áldozat férje utána eredt. Ezt követően a közmeghallgatást vezető Hajdúné Kovács Mónika főosztályvezető befejezettnek nyilvánította a fórumot. A nő felsegítése után Rácz Róbert főispán próbálta nyugtatni a kedélyeket. Néhány perc elteltével aztán a fórum folytatása mellett döntöttek.

Az atrocitást a Debreciner.hu élő közvetítésben rögzítette:

#Belföld#debrecen#akkumulátorgyár#közmeghallgatás#főispán

Címlapról ajánljuk