Belföld

Népszavazást kezdeményez a Momentum a debreceni akkumulátorgyárról

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 10:11

Két közmeghallgatás már botrányba fulladt. 

Helyi népszavazást kezdeményezett Mándi László momentumos debreceni önkormányzati képviselő a városba tervezett akkumulátorgyárról.

A képviselő kérdése úgy szól:

Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?

A CATL akkumulátorgyárával szemben az egyik leggyakrabban hangoztatott félelem az, hogy hatalmas a vízigénye, miközben Debrecen amúgy is az ország vízben szegényebb környékei közé tartozik, idézi fel a Hvg.hu.

A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatban végig azt kérték a civiliek, hogy a lakosság véleményét hallgassák meg. Dr. Gondola Zsolt Zoárd a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke a Reggeliben arról beszélt: évi 126 ezer kamion fog érkezni Debrecenbe a hatástanulmány szerint.


Ahogyan az RTL Híradó bemutatta: lehazaárulózták a Hajdú-Bihar vármegyei főispánt a beruházás második közmeghallgatásán, az esemény botrányba fulladt.  Az egyik résztvevő meg is ütött egy felszólalásra jelentkező helybéli nőt. 


Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodás aláírási ceremóniáján a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én. – Fotó: Vajda János / MTI

#Belföld#debrecen#akkumulátorgyár#népszavazás#momentum#catl

Címlapról ajánljuk