Belföld

Debreceni akkumulátorgyár: Országos népszavazást kezdeményeztek és tüntetés is lesz

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 14:04

Az LMP-s Keresztes László Lóránt leadta a népszavazást kezdeményező dokumentumot és egyben demonstrációt hirdetett meg Debrecen belvárosába.

Országos népszavazást kezdeményezett az LMP annak érdekében, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul.

Ezt a kérdést adták le:

Egyetért-e Ön azzal, hogy akkumulátor gyártására szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?


A kezdeményezést tartalmazó dokumentum leadása után, a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke elmondta: súlyos válságokat élünk át, és ilyen időkben rendkívül fontos feladat természeti értékeink megóvása és az önállóságot erősítő gazdaságpolitika érvényesítése.

Mindezen szempontokkal és célokkal ellentétes, hogy a kormány egy politikai döntéssel Magyarországból akkumulátorgyártó nagyhatalmat akar csinálni – fogalmazott a politikus, hozzátéve, ez az ipari tevékenység rendkívül víz- és energiaigényes, miközben kihívásos az ország ellátása ezekkel az erőforrásokkal.

Keresztes László Lóránt szerint a kormányzat nem kezelte, kezeli azokat a környezeti kockázatokat sem, amelyet ezen üzemek betelepítése és működése jelent, ráadásul a helyiek megkérdezése nélkül határozott ezen ügyekben, ha pedig az emberek vitatják ezeket a döntéseket, a kormányzat az idegen befektető mellé áll.

A képviselő végül azt is bejelentette, hogy február 9-re tüntetést szerveznek Debrecenbe, a Hajdú-Bihari Napló székház mellé (Csapó utca 1-5).

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyáron Tusványoson beszélt arról, hogy Magyarországot akkumulátorgyártó nagyhatalomként képzeli el a jövőben, augusztus elején pedig Magyar Levente külügyi államtitkár be is jelentette a legújabb beruházást, miszerint a kínai CATL, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója Debrecenben hozza létre második európai üzemét. Azt ígérték: a beruházással közel kilencezer embernek adnak majd munkát.

A debrecenieket és a környező településeken élőket január elején tájékoztatták részletesen a beruházásról, de az eddigi közmeghallgatások botrányba fulladtak a gyár elleni tiltakozások miatt.

Nyitókép: Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője. Fotó: MTI/Kovács Tamás.

#Belföld#lmp#Keresztes László Lóránt#népszavazás#akkumulátorgyár#tüntetés#demonstráció#debrecen

Címlapról ajánljuk