Belföld

Átad egy helyet a DK az LMP-nek, hogy frakciót alapíthasson a zöldpárt

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 14:34

A DK tartja magát a választás előtt kötött megállapodáshoz, ezzel az LMP-s Bakos Bernadett juthat be az Országgyűlésbe.

A DK egy szavatartó párt, így ahogy mindig betartottunk minden megállapodást az ellenzéki együttműködés során, most is tartani fogjuk a szavunkat.

– írta az rtl.hu kérdésére a DK sajtóosztálya. Arról érdeklődtünk, hogy a választás előtti összellenzéki megállapodásnak megfelelően tényleg hajlandók-e lemondani egy országos listás képviselői mandátumról az ellenzéki összefogásban résztvevő LMP javára, hogy a párt frakciót alapíthasson.

A saját parlamenti frakció alakításához ugyanis minimum 5 képviselőre van szükség, azonban az LMP csak 4 képviselőt juttatott a parlamentbe: országos listáról Kanász-Nagy Máté társelnököt, Ungár Pétert, Keresztes László Lórántot, illetve az egyéni választókerületét megnyerő Csárdi Antal. Azonban Schmuck Erzsébet, az LMP másik társelnöke vereséget szenvedett saját egyéni körzetében, így nincs meg a szükséges 5 mandátum.

Mivel ennek a forgatókönyvnek fennállt a veszélye előzetesen is, de az LMP-nek nem adtak több biztos befutó helyet az ellenzék közös országos listáján, sajátos megállapodás született: amennyiben a zöldpárt saját várakozásaival szemben nem 2, hanem csak 1 egyéni győzelmet szerez, akkor saját listás befutó helyeiből a DK átad egyet az LMP-nek, hogy a zöldeknek is lehessen frakciója az új Országgyűlésben. 

A listán a következő LMP-s Bakos Bernadett, aki az 50. helyen szerepel. A DK keddi bejelentése értelmében ezt a megállapodást be is fogják tartani, így Bakos Bernadett lehet az ötödik LMP-s képviselő.

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#lmp#demokratikus koalíció#frakció#parlament#választás#pártlista#országgyűlés#mandátum

Címlapról ajánljuk