Belföld

Ötezer forintos országos bérletet vezetne be az LMP – német mintára

rtl.hurtl.hu

2022. május 28. 12:53

Arra is van ötletük, hogy honnan teremtsék elő a költségeit.

Nemrég írtuk meg, hogy szuperolcsó bérleteket vezetett be a német kormány: havi 9 euróért (kb. 3500 forint) lehet használni a legtöbb tömegközlekedési eszközt a nyár folyamán. Magyarországon az LMP állt elő hasonló javaslattal.

Szombati sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője közölte, hogy országosan megvásárolható, minden tömegközlekedési eszközre érvényes, ötezer forintos „klímabérlet” bevezetését szorgalmazzák, amivel rövid távon a rászorulókat és a magas benzinárak miatt hátrányt szenvedőket segítenék, hosszú távon pedig a fenntarthatósági szempontokat és a zöld átállást.

A párt álláspontja szerint a jövő nem az autós-, hanem a tömegközlekedésé. Németországhoz hasonlóan először egy három hónapos átmeneti időszakra vezetnék be a klímabérletet, majd társadalmi vitát folytatnának arról, hogy fennmaradjon-e. A kedvező tarifa mellett szerintük fontos fejleszteni is, mert vannak az országnak olyan területei, ahol a tömegközlekedés nem jelent minőségi alternatívát az autóval szemben.

Bakos Bernadett hozzátette, hogy a klímabérlet költségeit a központi büdzséből finanszíroznák, nem a kivéreztetett önkormányzatok, csőd szélén álló közlekedési vállalatok viselnék. Lehetőségként említette a nagy szennyező vállalatok társasági adójának 25 százalékra emelését: ebben az esetben csak a Moltól beszedett extrabevétel fedezné a költségeket, és még maradna is belőle – idézte az MTI.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

#Belföld#lmp#tömegközlekedés#klíma#bérlet

Címlapról ajánljuk