Belföld

Egy szakszervezeti vezető szerint a középkort hozza el a Fidesz szociális törvénymódosítása

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 30. 15:20

„Azt kérdezik a kollégák, hogy akkor mostantól ne fizessünk adót? És mit fog akkor csinálni ezentúl az állam? Stadiont épít, meg uniós pénzeket költ hol jól, hol rosszul, de a szociális gondoskodásból egy laza mozdulattal kiszáll?” – mondta Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke.

Teljesen szimbolikus a szociális törvény módosítása Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke szerint. Arról beszélt a Mércének adott interjújában: „Ezzel most visszatértünk a középkorba”.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, Pintér Sándor minisztériuma a múlt héten  benyújtott egy törvényjavaslatot, ami átírja a szociális törvény 1993 óta változatlan elejét: ez még az állam és az önkormányzat felelősségeként határozta meg a szociális ellátás biztosítását az egyéni felelősséggel egy szinten. Az új változat azonban rangsorolja a felelősséget, és csak a legutolsó helyen említi az államot, az egyházak után.

Köves szerint az új törvénymódosításban az „a gondolat, hogy az egyház feladata lenne a szociális segítségnyújtás, a középkor kevésbé fényes időszakát idézi vissza. Abszurdnak is tartom, hogy az egyházi szervezetek ennyivel több állami támogatást kapnak, mint egy alapítvány vagy önkormányzat által fenntartott intézmény, miközben ugyanazt a munkát végzik”.

Szerinte önmagában az, hogy „mindenki felelős a saját jólétéért, nem egy ördögtől való dolog”, de a modern társadalmakban nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen bárki kerülhet nagyon gyorsan olyan helyzetbe, hogy elveszíti a lakását, vagy nem tud élelmiszert, gyógyszert vásárolni.

A felsorolás arról szól, hogy az állam csak akkor száll be, amikor már senki nem tudott segíteni. Ezzel eltávolítja magától a felelősséget, és áttolja a polgárokra

– mondta. Szerinte sok kérdést vet fel a javaslat: „Azt kérdezik a kollégák, hogy akkor mostantól ne fizessünk adót? És mit fog akkor csinálni ezentúl az állam? Stadiont épít, meg uniós pénzeket költ hol jól, hol rosszul, de a szociális gondoskodásból egy laza mozdulattal kiszáll?”

Szerinte a szociális ellátás így drágább is lesz, mivel az egyházak ugyanannyi munka elvégzéséért több pénzt kapnak. Azt nem tudja megmondani, hogy valóban kevésbé hozzáférhető lesz-e a szociális ellátás, mivel szerinte a javaslat „csak egy ideológiai érvelés, aminek se füle, se farka”. Biztosra veszi azt, hogy nem volt széleskörű egyeztetés a javaslat benyújtása előtt.

Korábban több ellenzéki képviselő 22 órán keresztül próbálta megtudni a Fidesztől a parlamentben, hogy „miért akarják kisegítő feladattá tenni az állam szerepét egy brutális szociális válságban?” Jámbor András ekkor arról beszélt: a kormány olyan társadalmat épít, amelyben a „lent lévőknek” nem adják meg az esélyt. A maratoni vitáról az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#szociális törvény#ellátás#állam#középkor#egyházak#szakszervezet

Címlapról ajánljuk