Belföld

Az önkormányzatok nyílt levélben kérlelik Novák Katalint, hogy ne írja alá a szociális törvény módosítását

rtl.hurtl.hu

2022. november 26. 18:31

Szerintük „a törvénymódosítás hatályba lépése nehezen belátható következményekkel járna a rászoruló polgárok életére”.

Nyílt levelet írt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Novák Katalin köztársasági elnöknek, amit Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere osztott meg a Facebookon. A levélben arra kérik az államfőt, hogy ne írja alá a szociális törvény kedden megszavazott módosítását, ami az államot a leghátrébb rangsorolja a szociális segítségnyújtásért felelősek listájában. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője korábban ezt a módosítást nevezte Lex Megdöglesznek a parlamentben.

A nyílt levél szerint „a törvénymódosítás hatályba lépése nehezen belátható következményekkel járna a rászoruló polgárok életére. Az állam társadalompolitikai felelősségét alapjaiban újragondoló törvénymódosításról felelőtlenség volna széleskörű szakmai és társadalmi párbeszéd, valamint részletes hatásvizsgálatok elkészítése és nyilvánosságra hozatala nélkül dönteni. Ezekre azonban eddig nem került sor.”

Az önkormányzatok szerint a módosítással az állam cserbenhagyja a legszegényebbeket, hiszen az pont akkor válik jogszabállyá, amikor a növekvő költségek miatt még több ember kerül nehéz helyzetbe.

Az aláírók között van Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Karácsony Gergely, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke, valamint Eszes Béla, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke. A szociális törvény módosításával korábban mi is több cikkben foglalkoztunk.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#szociális törvény#módosítás#karácsony gergely#önkormányzat#novák katalin#nyílt levél

Címlapról ajánljuk