Belföld

Ismét egész éjjel vitáznak majd a parlamentben, most az egészségügyi törvény ellen indít obstrukciót az ellenzék

rtl.hurtl.hu

2022. november 23. 20:03

A Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is részt vesz az obstrukcióban, így tiltakoznak az egészségügyi törvény ellen.

A Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is részt vesz abban az akcióban, amelynek az a célja, hogy minél tovább elhúzzák el egészségügyi törvény átalakításáról szóló parlamenti vitát. 

Az ellenzéki pártok az obstrukcióval tiltakoznak a javaslat ellen, álláspontjuk szerint ugyanis ha a módosítás átmegy a parlamenten, akkor még több háziorvosi rendelő és orvosi ügyelet szűnik meg. 

A tervek szerint a képviselők egész éjjel kitartanak majd. A törvénnyel kapcsolatban több kritikát is megfogalmaztak:

  • A DK-s Komáromi Zoltán szerint  256 mentőállomásra és a jelenlegi személyi állományra nem lehet rázúdítani az új orvosi ügyeletet. Az is tapasztalata, ha nincsenek a betegek tájékoztatva, akkor minden beteg azt az utat választja, hogy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára megy be. 
  • Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint ezzel a törvényjavaslattal kevesebb lesz a körzet és így távolabbra kerül az alapellátás a betegektől. Az ügyeleti rendszer átalakításával, akár negyedére is csökkenhet azon helyek száma, ahol ügyeleti ellátást nyújtanak. Ez várhatóan újabb orvoselvándorláshoz, pályaelhagyáshoz vezethet, amely azért is súlyos problémát okozhat, mert 2010 és 2021 között 644 fővel csökkent a praktizáló orvosok száma.
  • A párbeszédes Jámbor András szerint a törvény előkészíti a helyi szakrendelők elvételét, az úgynevezett elfekvőket pedig úgy tolják át az egészségügyből a szociális ellátóknak, hogy nem tudjuk milyen források járulnak ehhez, és mennyi plusz pénzt kell majd fizetni a hozzátartozóknak.
  • A momentumos Sebők Éva felszólalásában kijelentette: A magyar emberek súlyos pénzeket fizetnek hónapról hónapra azért, hogy ha szükségük van rá, megfelelő ellátást kapjanak.
  • A jobbikos Balassa Péter korábban azt mondta, az egészségügyi dolgozók béremelésének magas ára van: centralizáció, teljesítményen alapuló, akár 20 százalékos illetménycsökkentés, indoklás nélküli átvezényelhetőség, napi több órás munkába járás, praxisok, ügyeletek megszüntetése, a mentők további terhelése, a növekvő pályaelhagyás miatt bekövetkező óriási szakemberhiány.
  • Az LMP-s Kanász-Nagy Máté úgy vélte, hogy az egészségügy állami finanszírozás nem megfelelő, még a GDP 5 százalékát sem éri el. A várólistákat rövidíteni kellene, az pedig elfogadhatatlan, hogy több mint 160 ezren olyan helyen élnek, ahol nincs háziorvos. A törvényjavaslat szerinte nem foglalkozik az egy orvosra jutó betegek számával, valamint a megfelelő bérhelyzet kialakításával sem.

Pesti Imre, a Fidesz vezérszónoka szerint azért volt szükség a javaslatra, mert az elmúlt húsz évben jelentős változások történtek, egyes területek elnéptelenedtek, máshol jelentős nőtt a lakosságszám. Mindez indokolttá tette, hogy az egész praxisrendszert újragondolják – mondta.

Összegzése szerint a tárgyalt javaslat a források hatékony felhasználásáról, az egészségügyi ellátórendszer hatékony újjászervezéséről szól. A módosítások a betegek érdekét szolgálják, és azt, hogy jó minőségű, egységes színvonalú ellátás valósulhasson meg az országban. Úgy vélte, nem lesznek lyukak az ügyeleti rendszerben a jövőben sem.

Az ellenzék korábban a szociális törvény módosítása miatt is élt az obstrukcióval.

Nyitókép: Kovács Attila/MTI

#Belföld#obstrukció#parlament#ellenzék#egészségügy

Címlapról ajánljuk