Belföld

Folyik a soha véget nem érő parlamenti ülés, obstrukcióval kényszerítené ki az ellenzék, hogy ne fogadják el a szociális törvényt

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 21:41

Ez az embertelenség törvénybe iktatása lenne – véli a párbeszédes Tordai Bence.

Már tíz órája tart és várhatóan az éjszakába is átnyúlik az a parlamenti ülés, amelyen az új szociális törvényről vitatkoznak az országgyűlési képviselők. Az ellenzéki képviselők ugyanis így akarják megakadályozni, hogy a jelenlegi javaslatnak megfelelő formában, „érdemi válaszok nélkül” fogadják el a szociális törvény módosítását. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a javaslat következtében megváltozna, hogy kinek a felelőssége a szociális ellátás biztosítása. Ha elfogadják az 1993 óta érvényben lévő törvény módosítását, akkor a sorrend a következő lenne: 

  • elsősorban az egyén viseli a felelősséget a szociális biztonságáért, 
  • majd a hozzátartozói, 
  • aztán az önkormányzat, 
  • valamint az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek, például egyházak,
  • és csak a sor legvégén szerepelne az állam.

Jelenleg a törvényben még az áll, hogy a szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.

A Párbeszéd egyenesen „lex megdöglesz”-nek nevezi a törvényjavaslatot, és miután az ellenzéknek más eszköze nincs a kétharmados többségű Fidesz-KDNP-frakciókkal szemben, megpróbálják minél tovább elhúzni a parlamenti vitát. Az obstrukció célja, hogy „érdemi vita nélkül ne kerülhessen a ház elé szavazásra a botrányos szociális törvény” – közölte a Párbeszéd. 

A módosítással a kabinet nemcsak beismeri, hogy elengedi a bajbajutottak kezét, hanem rájuk is tolja a felelősséget

– mondta a Momentumos Lőcsei Lajos

Az akcióban résztvevő politikusok rendszeresen posztolnak is az eseményről, Tordai Bence például azt írta: „A fideszes többség egyéb gazságok mellett a szociális törvényt úgy akarja átírni, hogy a szociális biztonságról többé ne kelljen az államnak gondoskodnia; mindenki oldja meg az életét, ahogy tudja. Ez az embertelenség törvénybe iktatása lenne!” 

Jámbor András pedig azt közölte, a vita addig tart majd, amíg érdemi válaszokat nem kapnak arra a kérdésre, hogy „egy válság közepén miért akarják lényegében eltörölni az állam felelősségvállalását a bajbajutottak megsegítésében”.

Az MSZP-s Harangozó Tamás, arra hívta fel a figyelmet, hogy úgy kellene szavazniuk a törvényről, hogy a kormány nem árulta el: emelkedik-e a 2008-ban megállapított 28 500 forintos minimumnyugdíj összege, amelyet a jövőben már „szociális vetítési alap összegének” neveznének.

A Mérce tudósítása szerint a DK-s Arató Gergely szerint egy őszinte mondatot fogalmaztak meg a Fideszes képviselők a törvény védelmében, mégpedig azt, hogy ezzel a jogszabályt a gyakorlathoz igazítják. Szerinte ez azért igaz, mert már szétverték a szociális gondoskodás rendszerét.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

 

#Belföld#obstrukció#parlament#ülés#tordai bence#Jámbor András

Címlapról ajánljuk