Belföld

22 óra után véget ért a maratoni vita a parlamentben a szociális törvényt átíró salátatörvényről

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 27. 8:20

Eddig bírták az ellenzéki képviselők.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, egész éjszakán át folytatódott a vita a parlamentben. Az ellenzék képviselői azt akarták megtudni a Fidesztől, hogy „miért akarjak kisegítő feladattá tenni az állam szerepét egy brutális szociális válságban?” Az obstrukció végül 22 óra után ért véget.

Pintér Sándor Belügyminisztériuma még a múlt héten nyújtott be egy törvényjavaslatot, ami több rendelkezés mellett átírja a szociális törvény 1993 óta változatlan elejét: ez még az állam és az önkormányzat felelősségeként határozta meg a szociális ellátás biztosítását az egyéni felelősséggel egy szinten. Az új verzió viszont rangsorolja, hogy kinek mekkora felelőssége van a szociális ellátás terén – és a sorban csak az utolsó az állam.

Jámbor András, Ungár Péter és társaik egész éjszaka tartották a frontot az országházban. Az MTI azt írja: Az ülésen elnöklő DK-s Oláh Lajos az általános vitát nem sokkal reggel hét óra után lezárta, majd kilenc óráig szünetet rendelt el. Akkor a szerdai, még nem tárgyalt napirendi pontokkal, elsőként az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításának vitájával folytatják a munkát a képviselők.

Korábban Tordai Bence több részletben, de teljes egészében felolvasott egy hajléktalanokról szóló tanulmányt, Jámbor pedig arról beszélt: a kormány olyan társadalmat épít, amelyben a „lent lévőknek” nem adják meg az esélyt. Szorgalmazta, hogy adjon a kormány magyarázatot a szociális törvény módosítására, illetve vonja vissza azt.

A vitát Fülöp Attila, a Belügyminisztérium államtitkára zárta. Zárszavában arról beszélt: a javaslat része a gyermekvédelmi törvény módosítása is, amely a gyermekek szociális biztonsága érdekében a tartásdíj állam általi megelőlegezését tartalmazza, valamint az a passzus, amely az emberkereskedelem áldozatává vált gyermeket segíti.

Nyitókép: Jámbor András / Facebook

#Belföld#szociális törvény#parlament#vita#rekord#Jámbor András#belügyminisztérium#ungár péter#tordai bence

Címlapról ajánljuk