Belföld

Novák Katalin nem vétózott: kihirdette a szociális törvény heves tiltakozást kiváltó módosítását

rtl.hurtl.hu

2022. december 1. 8:49

Szabó Tímea párbeszédes politikus korábban „Lex Megdögleszneknek” nevezte a javaslatot.

Szerda este a Magyar Közlönyben megjelent a „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” címet viselő salátatörvény, amelynek alapján az állam részben kivonul a szociális ellátásból – vagyis hiábavaló volt a kérés, hogy Novák Katalin vétózza meg a módosítást, írja a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, november 22-én megszavazta az Országgyűlés a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot, amit a párbeszédes Szabó Tímea korábban „Lex Megdöglesznek” nevezett, míg Tordai Bence szerint „az embertelenség törvénybe iktatása”. A zárószavazásnál 134 képviselő nyomott igen gombot, és 54-en szavaztak nemmel 

A módosítással alapjaiban írták át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt. A 160 oldalas salátatörvénybe elbújtatott módosítás szerint az állam ezentúl csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a család és az önkormányzat is kudarcot vallott.

A kormány ugyanakkor rendeletet hozott „a szociális ellátórendszer veszélyhelyzeti működéséről”, amely szerint háborús veszélyhelyzetben „a szociális alapszolgáltatás, a szakosított ellátás, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak fenntartója” eltérhet a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételektől, írja a hvg.hu.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#novák katalin#szociális törvény

Címlapról ajánljuk