Belföld

„Azt mondják nekik, hogy mozogjanak kicsit, menjenek ki a napra” – bepenészedik a vasutasok ruhája a kötelező 18 fokban

rtl.hurtl.hu

2022. november 14. 15:16

A szakszervezeti vezető szerint egyes helyi vezetők egymást licitálták felül hülyeségben.

Veszélyben érzik egészségüket a vasutasok, akik helyi vezetők túlkapásaira is panaszkodnak – írja a Mérce. Őket is érinti ugyanis, hogy az állami intézményeknél 18 fokban maximálják a hőmérsékletet a fűtési szezonban. A Vasutasok Szakszervezete a hétvégén a MÁV START vezetésével egyeztetett.

Az érdekképviselet elnöke, Meleg János szerint egyes telephelyi vezetők

egymást licitálták felül hülyeségben,

két helyszínen is előfordult, hogy megtiltották a dolgozóknak a kávéfőző, vízforraló, hősugárzó használatát, de a hűtőszekrényeket is áramtalanították. Ezeket a túlkapásokat azóta már sikerült visszanyesni a munkáltató segítségével.

A 18 fokos hőmérséklet-maximálásról az elnök azt mondta: már csak azért is lehetetlen a helyzet, mert például a pályaszolgálatosok egy esős műszak után nem tudják rendesen, szárazon átadni a munkaruhát a váltásnak. A törölközők és a nyirkos formaruhák ráadásul be is penészedhetnek, mert ilyen hőmérsékleten képtelenség megszárítani azokat.

A kollégák fáznak, remegnek, és akkor ilyeneket mondanak nekik, hogy mozogjanak kicsit, menjenek ki a napra

– jegyezte meg a szakszervezeti vezető. A tárgyalásokon az érdekképviselet „könyörög”, hogy legalább civil ruhát lehessen viselni a hőérzet javítására, de ebbe a munkáltató csak úgy hajlandó belemenni, ha az „nem tér el jelentősen a formaruházattól”, vagy az egyenruha alá veszik fel.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

#Belföld#máv#vasút#rezsi#spórolás#szakszervezet#hideg

Címlapról ajánljuk