Belföld

A tüntető fiataloknak nincs félnivalójuk, ahogy önnek sem! – Üzentek Orbánnak a tanárszakszervezetek

rtl.hurtl.hu

2022. október 7. 10:52

Oktatási kormánybiztos kinevezését kéri a kormányfőtől a PSZ és a PDSZ, mert Pintér Sándor belügyminiszternek „nincs szakmai tapasztalata”.

Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levelet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amiben a sztrájkbizottság mielőbbi összehívását kérik, valamint egy, „az oktatás minden területéhez értő” kormánybiztos kinevezését, mert „a belügyminiszternek nincs szakmai tapasztalata, amely elősegítené az alapvető változásokat a közoktatásban”.

A szakszervezetek „az országszerte szervezett tiltakozó akciók, sztrájkok, tüntetések hatására” hivatkozva kérték sztrájkbizottság összehívását a jövő hétre, közölve, hogy 

a kormány az állami költségvetésből is megkezdheti az érdemi béremelések azonnali kifizetését, amihez ragaszkodik a sztrájkbizottság.

A szakszervezetek közölték Orbánnal: szerintük a társadalom is megértette, hogy nemcsak béremelésért küzdenek, „hanem az oktatás nagyon súlyos problémáira hívták fel a figyelmet”. Ezért „nyomatékosan arra kérik” a miniszterelnököt, hogy „haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd”.

A szakszervezetek közlése szerint egyebek mellett az alábbi témákról kéne tárgyalni, amik megvitatása nem tűr halasztást:

  • Az oktatás strukturális átalakítása.
  • A pedagógushiány megszüntetése.
  • A munkaterhek csökkentése.
  • A Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálata.
  • A közoktatás modernizációja.

Hozzátették: a belügyminiszternek nincs szakmai tapasztalata, amely elősegítené az alapvető változásokat a közoktatásban. 

A szakszervezetek közölték a kormányfővel, hogy a tüntető, demonstráló fiatalok bizonyították október 5-én, hogy „nem hagyják, hogy jövőjüket elvegye tőlük a mostani hatalom”. Hozzátették:

Nekik nincs félnivalójuk! Miként Önnek sem volt 1989-ben!

Nyitókép: Demonstráló diákok a Margit hídon 2022. október 5-én.Fotó: MTI/Lakatos Péter

 

#Belföld#oktatás#tanárok#pedagógusok#pdsz#PSZ#szakszervezetek#orbán viktor#pintér sándor#diákok#tüntetés#demonstráció

Címlapról ajánljuk