Belföld

Az idei az eddigi legsúlyosabb aszály Magyarországon, de a jövőben még rosszabb lehet a helyzet

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 9:38

A század végéig tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma.

Várhatóan nagy területen az idei lesz a legsúlyosabb aszály az elmúlt 50 évben Magyarországon, és a század végéig tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma, írja az MTI a Másfélfok alapján.

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus közös elemzésében felhívta a figyelmet, hogy a súlyosan aszályos időszakok száma 1990 óta mutat növekvő tendenciát. Országosan az látható, hogy alapvetően kevesebbszer, de többet esik, ezzel párhuzamosan pedig a száraz napok száma is nő.

Országos átlagban az elmúlt 50 évben nem nőtt annak a valószínűsége, hogy egyre több az aszályos év, de jelentősen növekedett annak valószínűsége, hogy 

amikor aszály van, akkor az egyre súlyosabb, hiszen nőttek a száraz napok tavaszi és nyári összegei.

A szakértők elemzésükben a növényi termések érési fázisát és a terméshozamokat károsan befolyásoló nyári aszályt vizsgálták. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisából az elmúlt 50 évet vizsgálva rámutattak, hogy míg délnyugaton és a Kárpátaljával határos régióban gyengén csökkent a féléves (a tavaszi és nyári együttes) csapadékösszeg, addig az ország északi-középső felén egyértelműen nőtt 1971 és 2020 között. Ráadásul – mint írták – ez a növekedés igen jelentős, és nagy területen eléri a 30-60 millimétert is. Ezzel párhuzamosan a két évszakban a száraz napok összege is nőtt.

Azt írták, az optimista forgatókönyv szerint: határozott kibocsátáscsökkentéssel lehet esély a múltbelinél kevesebb száraz időszakra. A pesszimista jövőkép szerint viszont további növekedés is valószínű, és ez elsősorban kelet felé várhatóan még erőteljesebb is lesz.

A nemzetközi közösségnek, és közte Magyarországnak is, drasztikusan csökkentenie kell üvegházhatású-gázkibocsátásait, valamint alapvetően kell újragondolnunk vízgazdálkodásunkat, előtérbe helyezve a vízmegtartást.

Korábban az RTL Híradó arról tudósított: az agrárminiszter szerint idén kétszer akkorák lehetnek a károk, mint az elmúlt tíz évben összesen. Erről az Inforádióban beszélt. A Velencei-tavat nemrég már csak egy centiméter választotta el a legalacsonyabb vízállástól. A terület országgyűlési képviselője a Híradónak azt mondta, csak az esőzések segíthetnének.


Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#aszály#klímaváltozás#szárazság#eső#elemzés

Címlapról ajánljuk