gazdaság

Aszályveszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 10:46

Óriási a szárazság, az energiaárak pedig elszabadultak, a terméskiesés 25 és 100 százalék közötti. 

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében aszályveszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány – közölte Nagy István agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium csütörtöki közleményében az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa területének csaknem fele szenved a csapadék hiányától, hazánknak pedig történelmi szárazsággal kell szembenéznie. Július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagy fokú aszály alakult ki. 

A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén lényegében megsemmisült,  

és a tartós vízhiány most már a dunántúli régiók termését is fenyegeti.

Nagy István kiemelte, az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és alig tudtak kaszálni. Az Agrárminisztérium becslése szerint az aszálykárral sújtott, a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület nagysága elérheti az 1 millió hektárt a szántóföldek tekintetében.

Nagy István azt mondta, hogy a kialakult helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel támogatja az agráriumból élőket. „Mindig a magyar gazdák mellett állunk, akik minden nehézség – világjárvány, munkaerőhiány, hosszantartó szárazság, aszály, rendkívül magas inputárak, energiaárak, valamint az orosz-ukrán háború következményei – ellenére munkájukkal biztosítják a folyamatos termelést és a minőségi élelmiszerellátást, amelyért mindannyiunk elismerését megérdemlik” – fogalmazott. 

Nyitókép: Czeglédi Zsolt/MTI

#gazdaság#aszály#aszály veszélyhelyzeti operatív törzs#kormány#szárazság#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk