Belföld

Vízkorlátozást kellett bevezetni Orfűn is

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 14. 9:58

A kedvelt Baranya megyei üdülőhelyen az aszály és a vízvezeték-hálózat felújítása miatt tilos csapvízzel autót mosni, medencét tölteni, vagy kertet locsolni.

Kénytelen volt azonnali vízkorlátozást elrendelni az orfűi önkormányzat, derül ki az ATV riportjából. A Baranya megyei üdülőhelyen mostantól tilos csapvízzel autót mosni, medencét tölteni, vagy kertet locsolni.

A korlátozás egyik fő oka, hogy a Baranya megyei üdülőhelyen jelenleg zajlik a vízvezeték-hálózat felújítása, ezért kevesebb víz van a tározóban. Másfelől az aszályos időszak és a hőség is kedvezőtlen hatással van a folyamatos vízellátásra.

Orfű egyes részein nyomáscsökkenést tapasztaltak a lakók, ráadásul ahogy az lenni szokott, a nyári szezonban a nyaralók számának növekedése miatt megugrott a vízfelhasználás, ezért döntött az önkormányzat a vízkorlátozás bevezetése mellett. 

Az elmúlt hetekben több magyar településen is, például Pomázon, Solymáron, Szentendrén és Túrkevén kellett vízkorlátozást bevezetni a vízvezeték-hálózat kapacitáshiánya miatt. A Víz Koalíció nevű szakmai szervezet szerint a rezsicsökkentés és a közműadó miatt van rossz állapotban a víziközmű-hálózat:


Nyitókép: Nyaralók a Pécsi-tó partján, Orfűn, 2020. március 20-án – Fotó: Sóki Tamás / MTI

#Belföld#vízkorlátozás#orfű#aszály#szárazság#hőség#kánikula#vízfogyasztás#vízhiány#ivóvíz#klímakatasztrófa

Címlapról ajánljuk