Belföld

Az AKG-s tanárok támogatják a sztrájkra készülő állami kollégáikat

rtl.hurtl.hu

2022. január 30. 8:54

Hétfőre kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek pedagógus szakszervezetek. 

A magániskolaként működő Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai nyílt levélben álltak ki a hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkra készülő állami pedagógusok mellett – vette észre a HVG. Az AKG oldalán közzétett levélben közlik:

Mi, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógusai, teljes szívvel szolidaritásunkról biztosítjuk az állami iskolákban dolgozó sztrájkoló kollégáinkat, barátainkat. Mélységesen egyetértünk azzal, hogy sürgősen és hatékonyan tenni kell a tanárok elnyomorodása és túlterhelése ellen, a diákok és az egész társadalom érdekében is.

A levélben jelzik, hogy „elkerülhetetlennek” tartják a tanárok fizetésének „jelentős növelését”, valamint munkakörülményeinek javítását. Közölték, hogy bíznak benne, hogy a hétfőre tervezett figyelmeztető sztrájk „elegendő jelzés a kormány számára”, és nem lesz szükség a munkabeszüntetés kiterjesztésére, de hozzátették:

Amennyiben nem történik az oktatásban dolgozók helyzetében érdemi változás, támogatjuk a sztrájk márciusi folytatását és kiterjesztését.

A két legnagyobb magyar pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) január 31-ére, hétfőre szervezett figyelmeztető sztrájkot, amit reggel 8 és 10 óra között tartanának meg.

Az egyik pedagógus szakszervezet szerint fegyelmi eljárással fenyegetik a tanárokat, ha részt vesznek a hétfői sztrájkban.

Az EMMI törvénytelennek nevezte a sztrájkot, de a bíróság másként értékelte, és pénteken hozott első fokú határozatában a pedagógusoknak adott igazat. A minisztérium azonban egy szombati közleményben kijelentette, hogy „a határozat megszületett ugyan, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk”.

Szombaton a 24.hu arról számolt be, hogy a református hitoktatókat kötelezik a tanításra a pedagógussztrájk idején. 

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#tanársztrájk#pedagógussztrájk#sztrájk#tanárok#pedagógusok#iskola#oktatás#emmi#pdsz#psz

Címlapról ajánljuk