Belföld

A bíróság a pedagógusoknak adott igazat, jogszerű lehet a hétfői sztrájk

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 28. 14:38

A kormány még fellebbezhet az ügyben.

Jogszerű lesz a PDSZ és a PSZ hétfői sztrájkja, mivel a bíróság nekik adott igazat a kormánnyal szemben. A szakszervezetek szándékáról korábban azt állította az EMMI, hogy az törvénytelenül fog megvalósulni.

A sztrájk szervezői most azt tudatták szerkesztőségünkkel:

A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk.

„Ez egy elsőfokú bírósági végzés. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e” – folytatják.

A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot és mindenkit arra biztatnak, hogy folytassák tovább annak szervezését. Az intézményvezetőket és a fenntartókat arra kérik, működjenek együtt helyi szervezeteikkel.

A hétfő reggelre, 8 és 10 óra közöttre szervezett sztrájkról Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt írta: már hét alkalommal tárgyaltak eredménytelenül az elégséges szolgáltatásokról a szakszervezetekkel.

A szakszervezetek azt akarják, hogy a kormány vonja vissza azt a rendeletet, ami fizetés nélküli szabadságra küldi az oltatlan állami iskolai dolgozókat. Továbbá magasabb béremelést szeretnének a tanárok számára, mint a kormány által biztosított 10 százalékos pótlékemelés.

Mivel a mostani ítélet elsőfokú, a kormány még fellebbezhet ellene a bíróságon. A tanárok tervezett sztrájkjával korábban részletesen foglalkozott az RTL Híradó is.

Reagált az EMMI: A baloldali pártok dróton rángatják a szakszervezeteket

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki az MTI-n keresztül az ügyben. Ebben azt írják: a kormány felszólítja a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot, ami „biztos, hogy már nem lehet törvényes,” halasszák el. 

Hozzáteszik: a sztrájkot a baloldal választási kampánya részének tartják. Szerintük „a baloldali pártok a választás közeledtével már megint dróton rángatjták a szakszervezeteket.”

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#pdsz#psz#sztrájk#oltás#maruzsa zoltán#szakszervezet#oktatás

Címlapról ajánljuk