Belföld

Törvénytelen a tanárok hétfői sztrájkja a köznevelési államtitkár szerint

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. január 27. 18:56

Maruzsa Zoltán levélben közölte az iskolaigazgatókkal, hogy a jogerős bírósági döntésig a pedagógusok nem szüntethetik be a munkát. Azonban ez a döntés már pénteken megszülethet.

Az rtl.hu birtokába került egy január 27-i keltezésű levél, amelyet az állami köznevelési intézmények vezetői számára küldtek szét (illetve töltöttek fel a KRÉTA rendszerbe) az Emberi Erőforrások Minisztériumából (EMMI), hogy tisztázzák a kormány álláspontját a pedagógus szakszervezetek által beharangozott, január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk kapcsán.

Maruzsa Zsoltán köznevelési államtitkár a levélben egyértelműen, vastagon kiemelve leírja: jelenleg a jövő hétfőre tervezett sztrájk megtartásának nincs törvényes alapja.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy a két legnagyobb pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 31-re hirdettek meg figyelmeztető sztrájkot reggel 8 és 10 óra között. Ha követeléseiket nem teljesítik, akkor ígéretük szerint március 16-án jöhet a következő munkabeszüntetés.

Az érdekvédők azt követelik, hogy a kormány vonja vissza azt a rendeletet, ami fizetés nélküli szabadságra küldi az oltatlan állami iskolai dolgozókat. Ezen felül magasabb béremelést szeretnének a tanárok számára, mint a kormány által biztosított 10 százalékos pótlékemelés.

Csakhogy a sztrájktörvény értelmében az állami szférában a munkáltatónak és a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteinek meg kell egyezniük az úgynevezett elégséges szolgáltatások mértékéről.

Vagyis arról, hogy a munkabeszüntetés alatt milyen minimális tevékenységet írhatnak elő például az állami iskolákban dolgozó tanárok számára. Amíg erről nem születik megállapodás, a sztrájk törvénytelen.

Azonban az EMMI nem egyezett meg a szakszervezetekkel az elégséges szolgáltatásokról, tehát például arról, hogy a sztrájkoló tanárok közül hánynak kell ellátnia a diákok felügyeletét a munkabeszüntetés alatt. Emiatt az érdekvédők bírósághoz fordultak, hogy az állapítsa meg az elégséges szolgáltatások mértékét és feltételeit. 

Maruzsa Zoltán államtitkár levele szerint már hét alkalommal tárgyaltak eredménytelenül az elégséges szolgáltatásokról a szakszervezetekkel. Azonban a tárgyalási folyamat közben az érdekvédők bírósághoz fordultak és sztrájkot hirdettek. Maruzsa szerint nincs semmiféle megállapodás, amely lehetővé tenné a jövő hétfői sztrájkot. Amennyiben az mégis elkezdődik, az államtitkár szerint „az értelemszerűen törvénytelen munkabeszüntetésnek, a munkavégzésre és a rendelkezésre állásra vonatkozó kötelezettség megszegésének minősülne”.

A sztrájkra készülő szakszervezetek csütörtöki válaszlevele szerint azonban az ügyükben eljáró bíróság, a Fővárosi Törvényszék várhatóan január 28-án pénteken hozza meg az elégséges szolgáltatásokra vonatkozó döntését. Ha ez megtörténik, január 31-én törvényesen megtartható lesz a sztrájk.

Nyitókép: Maruzsa Zoltán – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#sztrájk#pedagógusok#tanárok#maruzsa zoltán#pdsz#psz#iskolaigazgató

Címlapról ajánljuk