Belföld

Tanársztrájkot hirdettek január végére a szakszervezetek

rtl.hurtl.hu

2021. december 15. 18:22

Január utolsó napján jöhet a figyelmezetető sztrájk, márciusban pedig újabb munkabeszüntetés várható.

Sztrájkot hirdetett január 31-re a Pedagúgusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), miután a kormánnyal tárgyaltak. Ha ez a figyelmeztető akció eredménytelen lesz, márciusban folytatják, írja az Eduline.

Egy bohózatban vettünk ma részt. Ha tehetnénk, fekete zászlókat lengetnénk

– mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt a tárgyalás után. Még a héten beadják a bíróságra a követeléseiket az „elégséges szolgáltatásokról”.

Amennyiben a figyelmeztető sztrájk nem vezet eredményre, március 16-án jöhet a következő. Arról is beszéltek, hogy a kormány elvárná, hogy tanítsanak a sztrájk időtartama alatt, szerintük viszont még gyerekfelügyeletre se lenne szükség.

„Ezt a jogvitát végig kell vinni a bíróságon, de már vannak végzéseink, amelyek egyértelműen kimondják, hogy a tanítás nem tartozik a még elégséges szolgáltatás körébe” – mondta Nagy Erzsébet.

A tanárok azt akarják, hogy a kormány vonja vissza azt a rendeletet, ami fizetés nélküli szabadságra küldi az oltatlan állami iskolai dolgozókat, valamint a béremelés is szóba került. A kormány ragaszkodik a 2022-es 10 százalékos emeléshez, míg a tanárok többet szeretnének.

Nyitókép: PSZ / Facebook

#Belföld#tanárok#sztrájk#január#koronavírus#oltás#kormány#fizetésemelés

Címlapról ajánljuk