Belföld

PDSZ: A tankerületek leállíttatják a hétfői sztrájkot az iskolaigazgatókkal

rtl.hurtl.hu

2022. január 29. 13:31

A szakszervezet néhány helyről azt hallotta, hogy fegyelmi eljárással is megfenyegették a pedagógussztrájkban részt venni szándékozókat. Az Emmi szerint a bírósági döntés ellenére a sztrájk jogszerűtlen.

„Összehívták az intézményvezetőket a tankerületi központok igazgatói, és teljességgel jogsértő módon azt az utasítást adták nekik, hogy a szülőket értesítsék ki, hogy nem lesznek az intézményben sztrájkok, mert ők ezt jogellenesnek ítélték meg. Holott erre semmiféle illetékességük nincs” – mondta el az RTL Híradónak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja.

Nagy Erzsébet arról is beszélt: néhány helyről azt hallották, hogy megfenyegették a sztrájkban részt venni szándékozókat, hogy fegyelmi eljárást indítanak ellenük, amennyiben nem veszik fel a munkát.

A bíróság szerint jogszerű a sztrájk

Hétfőre figyelmeztető sztrájkot szervezett a két legnagyobb magyar pedagógus szakszervezet, a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A szakszervezetek azt akarják, hogy a kormány vonja vissza azt a rendeletet, ami fizetés nélküli szabadságra küldi az oltatlan állami iskolai dolgozókat. Továbbá magasabb béremelést szeretnének a tanárok számára, mint a kormány által biztosított 10 százalékos pótlékemelés. Pénteken a bíróság elsőfokú döntésében kimondta: a sztrájk jogszerű, bár korábban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta, törvénytelen a tervezett munkabeszüntetés

A szakszervezet szerint az állam megfellebbezi a sztrájk jogszerűségéről szóló elsőfokú bírósági végzést. Szombati közleményükben azt írták, a bírósági döntés 5 napon belüli megtámadása csak a még elégséges szolgáltatás módjára és mértékére vonatkozhat – ugyanis ez volt az eljárás tárgya. 

A PDSZ a Facebook-oldalán szombaton közzétett videókban továbbra is sztrájkra buzdítja a tanárokat, a megszólaló tanárok közül többen nemcsak arccal, de névvel is vállalják, hogy ezt tartják a helyes lépésnek.

Az Emmi továbbra is törvénytelennek tekinti

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton szintén közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy a bíróság döntése nem jogerős, így a hétfői sztrájk továbbra is törvénytelen.

A kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el.

Az Emmi közleménye arra is kitér, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. 

Mivel a sztrájk jogszerűtlen, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít. 

„Ezért is kértük a szakszervezeteket, hogy ne teremtsenek káoszt, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre, és halasszák el a sztrájkot, várják meg a bíróság jogerős döntését” – írták.

Az ügy további részleteit a szombat esti RTL Híradóban láthatják.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#pdsz#sztrájk#oktatás#pedagógusok#pedagógussztrájk

Címlapról ajánljuk