Baleset-bűnügy

Schadl György: Kéne valamiféle rendelet, amit k.rva gyorsan össze kell pakolni

rtl.hurtl.hu

2023. január 24. 6:57

Jelentős bűncselekmények elkövetésével vádolják Völner Pált, Varga Judit igazságügyi miniszter korábbi helyettesét. A most közzétett hanganyagban a miniszter neve is elhangzik Schadl György szájából.

Újabb részleteket közöl a Blikk azokból a hanganyagokból, amely a Schadl–Völner-ügyben jutottak a lap birtokába. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, valamint a fideszes Völner Pál, volt igazságügyi államtitkár ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat szerint Schadl majdnem egymilliárd forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén, Völner Pál pedig legalább 83 millió forint illegális jövedelemhez jutott.

Völner–Schadl-iratok az rtl.hu-n

Az rtl.hu birtokába került hanganyagok és dokumentumok alapján beszámoltunk arról, hogy „nem beazonosítható személyi körrel” akart kapcsolatba lépni a börtönből Schadl György, tőlük pedig azt várta a végrehajtói kar elnöke, hogy előmozdítsák az ügyét. A várt segítség elmaradása esetén pedig „60-70 országgyűlési képviselő feldobása” is felmerült

Schadl György egy másik beszélgetés során a feleségén keresztül azt üzente valakinek: „nyalogassa körbe a barátaimat, hogy haladjunk az üggyel”. 

Az rtl.hu megszerezte Völner Pál volt igazságügyi államtitkár tavaly márciusi, írásbeli vallomását, aminek alapján arról is beszámoltunk, hogy Völner például megpróbált közbenjárni egy iskola engedélyének megszerzésekor, valamint pályázati pénzhez segített volna egy találmányt is. Utóbbiról azt állította, hogy ha ezt a fejlesztést sikerülne megvalósítani, akkor az egész ország jól járna. 

A Blikk telefonbeszélgetésekből vett szemelvényeiből fény derül arra, hogyan lökdösték át a hallgatókat az egyetemi vizsgákon a végrehajtási jogász szakjogász képzésen. 

Völner erről úgy fogalmazott: „Meg azt mondom, az egyetemekre nem panaszkodhatnak a hallgatók, mert amíg tudták, azért tartották őket, tehát nem mondhatni, hogy rosszindulatúak voltak.”

Schadl: „Hát, most nem is kérdés. Őszintén itt beszámoltak olyan dolgokat is, hogy ha valaki 15 éve elvégezte az igazságügyi szakértői képzést, s anno mondjuk megcsinálta a régi Ptk., régi Be. vagy a régi Btk. alapján, még azt is beszámolták neki… Sőt, egyébként ettől eltekintve Pécsett mindenkit, aki egy kicsit bizonytalan volt, mindenkit kimostak a szarból, hogy jó, van némi esély, akkor csináljuk. Olyat is, aki egy kicsit billegett, és mondták, hogy nem valószínű, hogy be fogja fejezni.”

Szó esik arról is, hogy miként kell fellépni egy végrehajtó ellen, ha az érdek éppen azt diktálja. Erről Schadl nemcsak Völner Pállal beszélgetett, hanem az Igazságügyi Minisztérium más munkatársaival is, írja a lap.

Schadl: „Ha felfüggesztenek vagy valakit felállítanak, akkor mindenkit a saját irodája helyettesít. Mert ugye, gyakorlatilag a Vh. (a bírósági végrehajtásról szóló törvény) ezt nem szabályozza. Csak az van benne, ami arra vonatkozik alapvetően, hogy ha 30 napon belül van távol a végrehajtó, akkor saját irodáján keresztül kell helyettesíteni. És R. (egy felfüggesztett végrehajtó) ugat, hogy a saját irodáján át helyettesítsék, és őt illesse meg az árbevétel, amihez nyilván nem fogunk hozzájárulni. 

De addig is kéne valamiféle rendelet, amit k.rva gyorsan össze kell pakolni. Mi összerakunk egy tervezetet, de nagyon égeti a talpunkat a sztori, mert a…”

X.: Nálunk marad a sztori, az IM-ben marad ez a rendelet. Nem kell vele megvárni a hatóságot.”

Schadl: „Nem. Ezt egy hónapon belül meg kell szülnünk. Meg addig is gondolkodjál már rajta légy szíves, milyen állásfoglalást, akármit tudunk kiállítani, mert a P. lett helyettes (P. egy másik végrehajtó), és elvitte az iratokat, és az R. már ott tart, hogy feljelentette a P.-t, bűnpártolásért már feljelentette K.-t, és előre fenyegetőzik, hogy feljelenti a Varga Juditot bűnpártolással, meg a Völnert is.”

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

 

#Baleset-bűnügy#völner pál#schadl györgy#korrupció

Címlapról ajánljuk