A séf nyúlgerinc receptje
2016. szeptember 28. 20:10
A második feladatban a versenyzőknek újra kellett alkotnia a séf által elkészített nyúl ételt. Mindezt azonban úgy, hogy nem nézhették végig, hogyan készül. Egyedül Zé és Rozina maradt a konyhában, és segítettek a séfnek elkészíteni a nyúlgerincet
Hozzávalók 4 főre:
Nyúlgerinc filé 8 db, kakukkfű 2 szál, fehérrépa 6 db, vaj 15 dkg, só, cukor, zöld alma 1 db, bazsalikom 2 csokor, tönköly búza 65 g, élesztő pehely 65 g, korpa 45 g, szezámmag 30 g, lenmag 30 g, só, víz 360 ml, szezám olaj 1 evőkanál, szőlőmagolaj 2 dl
Első körben a nyúlgerincet megtisztítjuk úgy, hogy a hártyát eltávolítjuk róla. Aprított kakukkfűbe, tört borsba forgatjuk, majd fólia segítségével szaloncuko-formára tekerjük. A két végét szorosan elkötjük. 65 fokos vízfürdőben 4 percig előfőzzük, majd tálalás előtt vajban minden oldalát megsütjük és sózzuk. Pihentetni kell szervírozás előtt, hogy puha és szaftos legyen.
A féhérrépát megtisztítjuk, majd egyenlő darabokra vágjuk és vízben sóval, kevés cukorral puhára főzzük. Melegen turmixoljuk, miközben hideg vajat adunk hozzá. Szűrjük, majd ha kell, ízésítjük.
A bazsalikom olajhoz a bazsalikomot megmossuk, majd lecsöpögtetjük, szárítjuk. Szőlőmagolajban ropogósra sütjük a leveleket (de fontos, hogy ne égjen meg). Abban az olajban, amiben sütöttük a leveleket, azzal turmixoljuk le jó alaposan, majd szűrjük. Ebben a bazsalikom olajban pácoljuk majd az általunk formázott almákat.
A ropogós elkészítéséhez az összes hozzávalót összekeverjük, természetesen turmixolni is lehet, de ne túl sokáig. Egy palacsinta sűrűségű masszát kapunnk, amit egy szilikon lapra vékonyan kiterítünk, majd sütőben, 170 fokon ropogósra sütjük.