XXI. Század

„Kivégzéseket” tartottak a 17-18 éves gimnazisták – a cenzúra túlreagálta a Petőfi-évfordulóra készült legendás filmet

Borsody IstvánBorsody István

2023. március 27. 5:54

A Petőfi '73 című kultfilmmel nem az volt a baj, hogy mit mondott több mint száz évvel korábban Petőfi, hanem hogy mit mondtak 1972-ben azok a középiskolás diákok, akikre még a főszerepeket is rábízta Kardos Ferenc rendező. Ötven évvel a bemutató után szereplők és a stáb tagjai találkoztak újra, a XXI. század stábja pedig jelen lehetett a különleges randevún.

1973-ban, Petőfi születésének 160. évfordulóján Kardos Ferenc filmrendező három éve tartó szilencium után lehetőséget kapott egy új film elkészítésére. Testvérével, Kardos Istvánnal közösen írták meg a forgatókönyvet, amiben felidézték a 48-as forradalom és szabadságharc fontosabb pillanatait. 

A filmben nem színészek, hanem középiskolások játszották nemcsak a statiszta, de a főszerepeket is.

A többség sosem járt még forgatáson, csak néhányan voltak olyanok, akik foglalkoztak már színjátszással. De senki ne gondolja, hogy ártatlan ifjúsági film született: a szereplők heves vitákban győzködték egymást forradalomról, a pápai gimnázium udvarán bútorokat és festményeket égettek, sőt még kivégzéseket is tartottak a 17-18 éves gimnazisták.

2023. januárban, ötven évvel a bemutató után szereplők és a stáb tagjai találkoztak újra egymással, a XXI. század stábja pedig jelen lehetett a különleges randevún.

A fimet szereplői és eszközei miatt is kísérletnek kell tekinteni, ráadásul kifejezetten dokumentarista elemek is belekerültek. A stáb ugyanis forgatás közben leültette a diákokat azért, hogy szabadon, minden elvárás nélkül beszéljenek Petőfiről, a forradalomról és a jelenről. A forradalmi jelenetekkel – annak ellenére, hogy 12 évvel az 1956-os forradalom után készültek, és sok volt bennük az áthallás – nem volt baj. 

A diákok beszélgetéseiből viszont kivágatott részeket a Mafilm akkori vezetője.

Rózsa János filmrendező, a Petőfi '73 vágója azt mondta, a film példátlan intézkedéseket vont maga után: „Ez a film Nemeskürty István stúdiójában készült, és amikor a Petőfi ’73-ban problémát találtak – fogalmam sincs, hogy mit –, akkor kivágattak belőle egy adagot, nem is keveset. Ami példátlan volt, hogy a tanár úr leküldte a titkárnőjét a vágószobába, felmarta, és betette a páncélszekrényébe, nehogy véletlenül visszategyünk valamit.”

A Petőfi '73 volt abban az évben a magyar versenyfilm a Cannes-i Filmfesztiválon.

Borsody István filmjét hétfőn, a késő esti Híradó után láthatják a XXI. században.

 

#XXI. Század#petőfi sándor#ma#Belföld#forradalom#film#mozi#szocializmus#cenzúra

Címlapról ajánljuk