XXI. Század

Nem véletlenül titkolták, hogyan haltak meg a teljesíthetetlen vietnámi küldetés magyar áldozatai

Juhász MátyásJuhász Mátyás

2023. február 26. 18:46

1973. április végén két tisztet, Dylski Aurél határőr őrnagyot és Cziboly Csabát, a Néphadsereg századosát temették el a budapesti Farkasréti temetőben. Mindketten Vietnámban haltak meg, amikor lelőtték az őket szállító helikoptert. Azzal a nemzetközi egységgel szolgáltak kint, amelyiknek a vietnámi háború utáni békét kellett felügyelnie, asszisztálni a fogolycseréknél és kivizsgálni a háborús bűntettekről szóló bejelentéseket. Az ötven évvel ezelőtti küldetésről a küldöttség ma már nyugdíjas tagjai beszéltek a XXI. századnak.

„Semmit nem tudtunk az első időkben erről az egész misszióról. Az országról sem tudtunk semmit. Én benne voltam abban a szűk csoportban, akik az előkészítéssel foglalkoztak annak idején” – mondta Botz László, a vietnámi magyar küldöttség egykori tisztje. „Ilyen felismerő könyveket csináltunk, hogy az amerikaiak milyen fegyvereket használnak, milyen eszközeik, járműveik, repülőgépeik vannak. Rejtjelkönyvet írtunk, hogy hazafelé védetten lehessen kommunikálni. Úgy képzelje el, hogy napokig jártuk a feleségemmel a könyvtárakat, hogy találjunk valamit Dél-Vietnámra vonatkozóan, mert semmi nem volt.”

A küldöttség egy másik tagja, Szalay Zsolt ehhez hozzátette: a Magyar Néphadsereg nem volt arra berendezkedve, hogy a katonáknak angolul kellett volna beszélniük, ezért részben parancsra, részben önként jelentkezéssel kerestek angolul tudó embereket, akik a katonák mellett tolmácsként működnek.

1973.január 26-án indult el a magyar küldöttség első csapata, hogy a 28-án, a tűzszünet első napján megkezdjék a szolgálatot Saigonban. 1975. május 9-ig, három váltásban összesen 636 magyar katona, határőr, rendőr, tartalékostiszt és diplomata szolgált Dél-Vietnámban.

„Elsőosztályú körülmények közé kerültünk. Mint diplomatákat szállásoltak el bennünket, légkondicionált barakkokat biztosítottak, az ellátást egy ausztrál-amerikai cég biztosította. A legjobb minőségű ételeket biztosították, szakács volt meg minden” – idézte fel Boda György, aki szintén részt vett a misszióban.

A nemzetközi egységet a magyarok mellet lengyelek, kanadaiak, később irániak alkották. Az életük nem volt könnyű, a békeegyezmény ellenére a vietnámiak nem tették le a fegyvert, a harcok folyamatosak voltak. A két magyar katona tragédiája is emiatt történt. Az őket szállító helikopter ugyanis letért a kijelölt útvonalról, és ez már elég volt, hogy kilőjék egy rakétával.

Hogy kik voltak a tettesek és hogyan beszéltek akkoriban itthon az esetről, a fenti videónknál bővebben is kiderül hétfőn este a XXI. században, az RTL-en.

#XXI. Század#vietnám#békemisszió#hősi halál#ma#háború

Címlapról ajánljuk