Választás 2022

Eltüntették Orbánt az utcákról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 2. 8:19

Finisébe érkezett az április 3-i választást megelőző plakátkampány, aminek utolsó hete meglepő fordulatot hozott.

Vasárnap választ az ország. Az utóbbi hetekben igyekeztünk végigkövetni a kiélezett kampány küzdelmeit, azokat a fordulatokat, amiket az utcákon nyitott szemmel járva látni lehetett. Legutóbb március 21-én foglaltuk össze a választási plakátháború fejleményeit, amikor egyszerre voltak jelen az ellenzéki összefogás Orbán Viktort – az orosz elnök iránti elkötelezettségével – támadó plakátjai, illetve a kormány megbízásából készült, a kormányfő arcképével és az „ŐRIZZÜK MEG MAGYARORSZÁG BÉKÉJÉT ÉS BIZTONSÁGÁT!” üzenettel ellátott plakátok. Ez az üzenet március 9. körül ezrével került ki óriásplakátokra, citylight helyekre, hirdetőoszlopokra, sőt a kisebb plakáthelyekre is.

Az utóbbi napokban a főváros forgalmas útjait, közlekedési csomópontjait járva arra jutottunk, hogy a plakátkampány mostanra nagy valószínűséggel véget ért. Új óriásplakátot nem láttunk se kormánypárti, se ellenzéki oldalról, viszont feltűnt egy fontos fejlemény: hétfőre teljesen eltűntek az utcákról az Orbán Viktor arcképét mutató plakátok. 

Gyakorlatilag nem találni egyet se a fideszes kiadású „Ne hátra, előre menjünk!” választási plakátokból, se az „ŐRIZZÜK MEG MAGYARORSZÁG BÉKÉJÉT ÉS BIZTONSÁGÁT!” feliratú kormányzati plakátokból. 

Ez utóbbiak kifejezetten rövid ideig, szűk három hétig voltak csak kitéve. Megfigyeléseink szerint ahol ilyen kormányzati plakátok voltak, ott szinte mindenütt a korábbról már ismert, egy kislányt ölelő nőt ábrázoló népszavazásos plakátok láthatók. Érdemes az alábbi két videót megnézni, amik 10 nap eltéréssel készültek ugyanarról a helyről:


Hasonlóan gyors és átfogó plakátcserére 2017 júliusában volt példa, amikor az izraeli miniszterelnök látogatása előtt, egyben a vizes világbajnokság idejére leszedték, a budapesti utcákon akkor tömegével jelen lévő, Soros György-ellenes nemzeti konzultációs plakátokat („Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!”) – a kormány által tagadott feltételezések szerint azért, hogy a fővárosba érkező külföldi vendégek ne lássák azokat.

Az EBESZ jelent

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) magyarországi Választási Megfigyelési Missziója 2022. március 21-én időközi jelentést adott ki a 2022. február 24. és március 15. közötti időszakra vonatkozóan. Az időközi jelentésben (a pdf dokumentum itt található) egyebek mellett az olvasható, hogy az ellenzéki pártok

több hivatalos panaszban is kifogásolták, hogy a kormányzati tevékenység összemosódik a kampánytevékenységgel vagy azt kampány céljából visszaélésszerűen használják.

A jelentés szerint a megfigyelési misszió maga is több alkalommal is megfigyelte, hogy

a kormányzati tájékoztatás megegyezik a kormányzó párt üzeneteivel. (...) Így például, a kormányzó párt szlogenje („Előre menjünk, ne hátra!”), nagymértékben megegyezik a kampány kezdetét megelőzően közvetített kormányzati kommunikációs üzenettel. A kormányzati tájékoztató plakátok, amelyeken a miniszterelnök képe szerepel a következő szavakkal: „Őrizzük meg Magyaroszág békéjét és biztonságát!”, tükrözik azt az üzenetet, amelyet a Fidesz képvisel az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárt, hogy

  • Mi volt az oka a plakátok beszedésének?
  • Köze volt-e a beszedésükhöz annak, hogy az EBESZ márciusban érkezett 18 ellenőréhez az április 3-i választás előtti napokban további 190 megfigyelő csatlakozik?
  • Kapott-e a Miniszterelnöki Kabinetiroda észrevételt az EBESZ-től a plakátokkal kapcsolatban?

Levelünkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ nevében az alábbi egymondatos választ kaptuk:

A plakátokat az eredeti terveknek megfelelően a gyermekvédelmi népszavazásra buzdító kampány váltotta fel.

Akárhogyan is, az utcákat járva láttunk olyan érdekes jelenetet is, hogy egy citylight poszterhelyet már eleve népszavazásos plakáttal együtt helyeztek ki:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Hekkelik a plakátokat

Az utcaképet így pár nappal a kampány vége előtt a továbbra is a Márki-Zay Pétert támadó CÖF-ös plakátok uralták, a kormányzati népszavazásos mellett ezekből látni a legtöbbet, gyakran egymást erősítő üzenettel:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A Fidesz-közeli Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) tulajdonában álló, Kövess minket 2022 Kft. plakátjai lassan egy hónapja vannak kint, ennyi idő elég is volt ahhoz, hogy ellenzéki aktivisták elkezdjék ezeket átalakítani, mint az alábbi fotók is mutatják:

Fotó: Rácz Johanna/rtl.hu
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A plakátrongálás a kormánypárti oldalra is jellemző, az utcai ellenségeskedés a kampány utolsó hetére egészen intenzívvé vált:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A kispesti MSZP-s Hiller Istvánnal kapcsolatban érdemes megmutatni azt a kifejezetten rá szabott lejárató plakátot, ami pár nappal ezelőtt jelent meg körzetében:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Elszórtan ugyan, de beindult a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazás elleni kampány is, aminek legszembetűnőbb példája a Baross téren kifeszített hatalmas épülethálós hirdetés. Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság jogvédő szervezetek megbízásából készült négyemeletnyi molinó érvénytelen szavazásra buzdít:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Civil aktivisták pedig ugyanezt teszik a kormányzati plakátokon:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Ínyencségek Gődénytől Döméig

Végezetül jöjjön egy kisebb gyűjtés az érdekességekből. Ha jól figyeltünk, a Kétfarkú Kutya Párt nem tudott óriásplakátokon megjelenni, de pár molinót azért láttunk tőlük az utóbbi napokban. Ez itt az Illatos úti vasúti felüljárón lengedezik, az ebteleptől egy kőhajításnyira:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A többi kis pártot is csak elvétve lehet észrevenni, az ínyencek kedvéért íme a járványtagadó Gődény György plakátja a körútról:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Feltétlenül egzotikumnak számít Simon György plakátja, amint a Blaha Lujza téren láttunk. Ő az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) és a Magyar Munkáspárt baloldali szövetség jelöltje Budapest 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Gattyán György pártja, a Megoldás Mozgalom (Memo) és a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom kilógnak a kis pártok közül annyiban, hogy egész sok óriásplakáttal vannak jelen az utcákon, és képviselőjelöltjeik is szép számmal tudták teleplakátolni a villanyoszlopokat.

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Ezek közül a futballrajongókra való tekintettel mutatjuk meg zárásként a Memo talán leghíresebb jelöltjét, a kispesti Honvéd egykori világválogatott legendáját:

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Választás 2022#Belföld#plakátkampány#orbán viktor#ebesz#népszavazás#választás#óriásplakát#óriásplakátok#ellenzéki összefogás#márki-zay péter#kétfarkú kutya párt#ma

Címlapról ajánljuk