Választás 2022

Fidesz retro: 32 éves kampányszlogent húzott elő Orbán Viktor a zsebéből

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 23. 16:06

Az első szabad választásokra készülő fiatal demokraták 1990-ben azzal próbálták megszólítani a választókat, hogy „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!” Akkor 21 mandátumot szereztek, a Roxette pedig azóta letiltotta a hirdetéshez kapcsolódó dalt, amit a párt engedély nélkül használt.

2022. március 23-án, szerdán, Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán 10 óra 22 perckor jelent meg a nap első posztja. A kormányfő a héten ismét Brüsszelbe készül, hogy részt vegyen a NATO és az EU-s tagországok vezetőinek újabb, az Ukrajnai háborúval kapcsolatos csúcstalálkozójára, emellett a keddi nap legfontosabb gazdasági és politikai híre vele kapcsolatban az volt, hogy levelet írt az Európai Bizottság elnökének. Orbán arra kérte Ursula von der Leyent, hogy Magyarország hadd kapja meg az uniós helyreállítási alap rá jutó vissza nem térítendő részét, és az EU nyissa meg a hitelkeretet is. Ez az az 5800 milliárd forintnyi EU-s támogatás és kedvező kamatozású kölcsön, amit tavaly inkább visszautasított a kormány, minthogy eleget tegyen az uniós pénzek felhasználását illető átláthatósági követelményeinek. A szerdai első Facebook-poszt azonban nem ezekről a témákról szólt.


A poszt szövege annyi, hogy „Április 3-án csak a Fidesz!”, a hozzá tartozó képen pedig egy kormányfői portré látható. A szürke háttér előtt lezserül csak egy kék inget viselő miniszterelnök a jól bejáratott félprofilt mutatja, azt az arcát, amivel március elején plakátolták tele az országot a Fidesz választási kampányának részeként. A portré fölött a sokaknak ismerős szlogen: 

Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!

Ez egy az egyben ugyanaz a szlogen, amivel 1990-ben a rendszerváltás utáni első szabad országgyűlési képviselő-választásra készülve az Orbán Viktor vezette Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) kampányolt. 

Egy szlogen története

Érdemes feleleveníteni: 1989-1990 fordulóján népszerűek voltak az effajta könnyen megjegyezhető jelszavak az újonnan alakult politikai pártok háza táján. A Szabad Demokraták Szövetsége a „Tudjuk, merjük, tesszük” progresszíven hangzó szlogent írta plakátjaira, a történelmi gyökereit hangsúlyozó Független Kisgazdapárt (FKGP) a néphagyományból átvett „Bort, búzát, békességet” jókívánsággal hirdette magát, míg például a Magyar Demokrata Fórum (MDF) a „Hit, remény, szeretet” apostoli erényeivel kampányolt. 


A két liberális párt kampánydallal is előrukkolt. Az SZDSZ a Muzsikás együttes erdélyi (mezőségi) népdalából, a Hidegen fújnak a szelekből emelte át a Szabad élet, szabad madár, jaj, de szép, ki szabadon jár részt (lásd fent). A Fidesz a svéd Roxette zenekar 1988-as slágerét, a Listen to Your Heart (Hallgass a szívedre) című dalt tette magáévá, a párt kampányszlogenét is levezetve belőle.


A „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!” jelszó és a vele egybeforrt svéd pop-rock szám időről-időre felbukkant a Fidesz nosztalgiakommunikációjában, különösen a történelmi visszaemlékezésre lehetőséget nyújtó politikai gyűlések és pártszületésnapok környékén. Tavaly azonban kellemetlen fordulat történt ebben az ügyben: a Roxette gyakorlatilag megtiltotta, hogy a Fidesz használja a Listen to Your Heart-ot. 2021 novemberében ugyanis a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán engedély nélkül hangzott el a dal, és a Facebookra felkerült videókból később a jogtulajdonos követelésére el is kellett távolítani. (Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője tavaly decemberben hunyt el.)


Azzal kapcsolatban, hogy 1990-ben mennyire volt hatásos a „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!” szlogen, megoszlanak a vélemények. Egyfelől a többi párt hármas jelszavaitól nagyban eltérő, érzelmekre ható, mozgósító, fiatalokat megszólító szlogen kétségkívül egyedi, jól felismerhető volt, másfelől viszont az 1990-es választásoknak nagy lendülettel, nagy reményekkel nekifutó farmerdzsekis fiatal demokraták csalódást keltő eredményt értek el a választások két fordulójában. 

Az országos listát állító 12 párt közt a Fidesz az ötödik helyen végezett, még a Magyar Szocialista Munkáspárt utódpártja, az MSZP is megelőzte őket. 

A végül kormányt alakító MDF, FKgP és KDNP pártokkal szemben ellenzéki párttá váló Fidesz 1990-ben a 389 parlamenti helyből csupán 21 mandátumot tudott megszerezni: az első fordulóban leadott csaknem ötmillió szavazat 8,95 százalékát, míg a második fordulóban a 3,4 millió szavazat csupán 1,85 százalékát szerezve meg.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Választás 2022#Belföld#választás#orbán viktor#fidesz#kampány#szlogen#ma

Címlapról ajánljuk