belföld

Elapadtak a források: Orbán Viktor „rendkívüli körülmények” miatt levélben kért pénzt az Európai Uniótól

rtl.hurtl.hu

2022. március 22. 15:22

A magyar miniszterelnök arra kérte Ursula von der Leyent, hogy nyissa meg Magyarország számára az uniós helyreállítási alap hitelkeretét is.

Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a magyar kormány döntéséről, amely szerint Magyarország 

lehívná az úgynevezett helyreállítási alap hitelkeretét is.

Az Európai Bizottság elnökének címzett levélben Orbán Viktor úgy fogalmaz: az Ukrajnában dúló háború példátlan kihívás elé állítja az Európai Unió tagállamait. A biztonsági kockázatokat, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit és az uniós szankciók negatív hatásait jelentős mértékben az Európai Unió keleti határait védő országok viselik.

Orbán Viktor szerint 

a rendkívüli körülmények rendkívüli intézkedéseket követelnek. 

Magyarország felkészült és helytáll a válságban. Több mint 450.000 személyt fogadtunk eddig, akik a háború elől és a háborúból menekültek. Humanitárius segítséget nyújtunk a hozzánk érkezőknek és a Kárpátalján élő rászorulóknak. Megerősítettük keleti határaink védelmét. Tesszük mindezt az emberiesség nevében, az egész Európai Unió békéje és biztonsága érdekében”.

A magyar kormányfő szerint válsághelyzetekben különösen fontos az Európai Unió egységének megőrzése és a tagállamokat összekötő közös felelősség. 

Ennek jegyében Magyarország annyit kér, hogy 

  • a lehető leghamarabb és ténylegesen hozzájuthasson a számára előirányzott uniós forrásokhoz, 
  • és azokat rugalmasan, a válság kezelésére leginkább alkalmas célokra használhassa fel.

A 444. cikke szerint 

Magyarország elvben 5800 milliárd forintot vehetne fel az uniós helyreállítási alapból. Ennek 43 százaléka vissza nem térítendő támogatás, míg 57 százaléka hitel. 

A tavalyi év során azonban megakadtak a tárgyalások az EU és a kormány között a pályázati rendszer átláthatatlansága és a korrupciós kockázatok miatt – igaz, ezt hivatalosan nem erősítették meg. Orbán Viktor emiatt 2021 áprilisában bejelentette, hogy csak a vissza nem térítendő támogatásokra tart igényt Magyarország, ám ez sem hatott, a források továbbra sem érkeztek meg. 

Mostani levelében a miniszterelnök azt jelzi tehát, hogy a hitelkeretre is igényt tartana.

Orbán Viktor levelében azt kérte, hogy az Európai Bizottság soron kívül hagyja jóvá az Európai Unió keleti határait védő tagállamainak Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terveit, Partnerségi Megállapodásait és operatív programjait. Kérte továbbá, hogy a Bizottság az előfinanszírozási, társfinanszírozási és átcsoportosíthatósági korlátok feloldásával tegye lehetővé az uniós költségvetési források gyors, célzott és rugalmas felhasználását.

A miniszterelnök levelében emlékeztetett: a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében 2026 végéig felhasználható támogatások 30 százalékát 2022. június 30-ig újra kell osztani az aktuális gazdasági növekedési mutatók fényében. Az újraelosztás az Európai Unió keleti határait védő valamennyi tagállam számára forrásvesztéssel járna, ami egyes tagállamok esetében akár az elérhető támogatások 16 százalékát is elérheti.

Ez elfogadhatatlan  

– húzta alá Orbán Viktor, kérve az újraelosztási rendszer felülvizsgálatát, és annak biztosítását, hogy a háborús válság terheit leginkább viselő és egyúttal az Európai Unió gazdasági növekedéséhez jelentősen hozzájáruló tagállamok ne veszítsenek uniós forrásokat.

A miniszterelnök azt írta: Magyarország a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervében megfogalmazott fejlesztési igények mellett és annak jóváhagyási folyamatától függetlenül a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret azonnali rendelkezésre bocsátását kéri 

  • védelmi, 
  • határigazgatási, 
  • humanitárius 
  • és egyéb akut válságkezelési feladatok ellátásához. 

„Jelen körülmények között ellenállóképességünk erősítése szempontjából ezek a legfontosabb fejlesztési területek. Tényleges és érdemi segítséget az Európai Unió akkor tud nyújtani, ha ezekre a célokra biztosít azonnal és rugalmasan felhasználható forrásokat” - fogalmazott az Európai Bizottság elnökének címzett, az Európai Tanács elnökének, tagjainak és az Európai Parlament elnökének is eljuttatott levelében Orbán Viktor.

Bár hivatalos válasz egyelőre nem érkezett, a bizottság állítólag csak akkor hajlandó péznt adni, ha ezt elsősorban az orosz energiafüggőség enyhítésére költené a kormány.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#belföld#európai unió#orbán viktor#ursula von der leyen#helyreállítási alap

Címlapról ajánljuk