Tudomány-Tech

Ezért tesz jót az agyadnak, ha kézzel írsz pötyögés helyett

rtl.hurtl.hu

2024. március 24. 4:50

Nem divatos ma már kézzel írni, de kiderült, hogy nemcsak menő, hanem jótékony hatással is van ránk.

Az emberek jó része ma már alig ír kézzel, mindent a telefonunkba írunk be, legyen szó egy jegyzetről vagy egy bevásárlólistáról. Nincs ez másképp az iskolában sem, a felsőoktatásban például már jó ideje inkább számítógépen jegyzetelnek a hallgatók az órán. Egy, a Psychology Today című lapban közölt kutatás szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy a kézírással más, bonyolultabb agyi folyamatokat serkentünk, amelyek elengedhetetlenek az új információk kódolásában és az emlékek formálásában.

Az eredetileg a Frontiers in Psychology című szaklapban publikált tanulmány norvég készítői arra kértek egyetemi hallgatókat, hogy vagy digitális tollal vagy pedig egy ujjal pötyögve írjanak le egyes szavakat. A résztvevőknek a feladat közben az agyi aktivitását mérték.

Kiderült, hogy az agy kapcsolati mintázatai jóval bonyolultabbak és széleskörűbbek voltak azoknál, akik kézzel írtak, összehasonlítva azokkal, akik gépelve rögzítették az információkat. 

Ez arra utal, hogy írás közben pontosan vezérelt kézmozgások térbeli és időbeli mintákat hoznak létre az agyban, amelyek elősegítik a tanulást.

Egy 2022-es vizsgálatban, amit a Louisville Egyetem néhány doktori hallgatója 33 tanulmány adatait kombinálva végzett, megvizsgálták, hogy a kézzel írt és gépelt jegyzetek hogyan befolyásolják a diákok teljesítményét a teszteken. 

Az adatokból kiderült, hogy azok a diákok, akik kézzel írtak jegyzeteket, jelentősen magasabb pontszámokat értek el.

Nem kell azonban egyetemi hallgatónak lenni ahhoz, hogy jótékony hatással bírjon a kézírás. Egy 2021-es japán kutatók által végzett tanulmányból kiderült, hogy azok, akik papír, tehát kézzel fogható naptárba írták be a teendőiket, több agyi aktivitást produkáltak, mint azok, akik ugyanazt az információt okostelefonba rögzítették. Ez azért fontos, mert a jegyzetelők jobban emlékeztek a leírt információkra, és képesek voltak 25 százalékkal gyorsabban visszaidézni a leírtakat.

Ezenkívül egy korábbi kutatás azt mutatta, hogy az írásnak elengedhetetlen szerepe van a gyerekek megfelelő agyi fejlődésében. Ötéves, még írástudatlan gyerekeket kértek meg arra, hogy írjanak, gépeljenek vagy kövessék a betűket. Kiderült, hogy azok a diákok, akik kézzel próbáltak meg írni, kimutatható agyi aktivitást produkáltak, olyan aktivitást, amely nagyon hasonlít az olvasás tanulásánál tapasztalhatóra.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#kézírás#gépelés#agy#jótékony hatás#Életmód#egészség

Címlapról ajánljuk