Életmód

A lepkehimlő tipikus tünetei: más a gyerekeknél, és más a felnőtteknél

rtl.hurtl.hu

2024. március 2. 4:05

A lepkehimlő tüneteit a lakosság jó része megtapasztalhatta már, a szakértők szerint akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha egyéb panaszok is jelentkeznek. De milyen jelei vannak e vírusfertőzésnek, honnan lehet felismerni a kiütéseket, milyen szövődmények fordulnak elő, és mennyiben térnek el a tünetek felnőtteknél?

Egyre több óvodás kapja el mostanában Magyarországon a lepkehimlőt. Az Infostart cikke szerint e vírusos megbetegedés általában nem jár súlyos tünetekkel, és gyógyszeres kezelés nélkül is gyakran elmúlik.

A lepkehimlő tünetei

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a rendszerint enyhe lefolyású lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében. A betegség legjellemzőbb tünete a kiütés, amely leggyakrabban a két orcán, néha az orrnyergen jelentkezik. A betegség innen kapta a nevét is.

A lepkehimlő tipikus tünetei: más gyerekeknél és más felnőtteknél
Fotó: A lepkehimlő-kiütések elhelyezkedése egy 16 hónapos gyereken. Fotó: Wikimedia Commons

A szakértő szerint ha a gyermek testén apró, nem kiemelkedő kiütéseket látunk, jó eséllyel lepkehimlőről lehet szó. A kiütések általában alig viszketnek, de előfordulhat, hogy összetévesztik őket a csalánkiütéssel, amely azonban erősebben viszket.

A lepkehimlőnek általában kevés tünete van, esetleg néhány nappal a kiütések előtt hőemelkedés és enyhe láz jelentkezhet. A betegség tünetei többnyire néhány nap alatt maguktól elmúlnak, ritkán alakul ki súlyos lefolyás. Havasi Katalin kiemelte, hogy terhes nőknek érdemes kerülniük a lepkehimlős gyermekeket.

Lepkehimlő terhesség alatt

Sok vírusos betegséghez hasonlóan a lepkehimlő is a várandós nőkre jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen a magzat elkaphatja az anyától, mindkettőjüknek vérszegénységet okozhat, sőt a terhesség első hónapjaiban vetéléshez is vezethet.

A lepkehimlőt okozó parvovírus B19 (vagy újabb nevén az eritrovírus) hatására a várandós nők szervezetében víz halmozódhat fel, így az újszülöttek ödémásak lehetnek. A B19 parvovírus a vörösvérsejtek szétesésével járó betegségeket is kiválthat. 

Ezenkívül a vírus reaktív arthritist is okozhat azáltal, hogy túlzott immunválaszt, ezzel pedig hullámzó, gyulladásos tüneteket provokál ki. Ha ez kialakul, az immunrendszer csak nehezen csillapodik le, ami főként az eleve immunbetegségekkel küzdőknél jelenthet súlyosabb problémát. Ilyen esetben a vírus örökítőanyagát kimutathatják az ízületi tokból és az ízületi folyadékból vett mintákban is.

A Házipatika szerint ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a szövődmények ritkák, mivel az emberek túlnyomó része gyermekkorában átesik a fertőzésen. A lepkehimlő felnőtt korban veszélyes is lehet a fent említett esetekben (ha várandós anyák vagy alapbetegséggel rendelkezők fertőződnek meg).

A lepkehimlő tünetei felnőtteknél és gyerekeknél

A fertőzést követő 4-14. napban a tünetek az influenza tüneteire elékeztetnek, de az is előfordulhat, hogy tünetmentesen zajlik le a betegség. Ha mégis tapasztalunk tüneteket, azok a következők lehetnek:

  • lepkeszerűen kipirosodott arc,
  • enyhe levertség,
  • hőemelkedés,
  • torokfájás,
  • a test egészén jelentkező kiütés,
  • viszketés.

Tinédzserek és felnőttek esetében annyi a különbség, hogy a fentieket ízületi fájdalmak kísérhetik a csukló, a térdek, a bokák, az ujjak és a vállak környékén. A gyerekek tünetei ezzel szemben enyhébbek lehetnek, náluk az arc két oldalán piros foltok jelenhetnek meg, de ez nem feltétlenül kíséri végig a fertőzést. A foltok olykor karokon és a vállakon is kijöhetnek.

Kezelés

Bár igaz, hogy a lepkehimlőt nem kell külön kezelni, csak a tüneteket lehet enyhíteni gyulladáscsökkentőkkel, lázcsillapítókkal, ezt is csak akkor tegyük, ha indokolt. Bár a lepkehimlőt általában csak egyszer kapják el a gyerekek, és a lakosság nagy része élete során átesik rajta, érdemes orvoshoz fordulni vele, ha más tünetek is jelentkeznek. A betegség általában gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik, de az orvosi felügyelet mindenképp ajánlott, ha a tünetek nem javulnak, vagy esetleg erősödnek.

A lepkehimlő terjedésével nemrég az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép forrása: RTL Híradó

#Életmód#lepkehimlő#tünetei#kezelés#orvos#gyerekbetegségek#család#egészség#gyerekorvos#kiütések#fertőző betegség#ma

Címlapról ajánljuk