Tudomány-Tech

Gyorsan elszállt az esély arra, hogy magyar űrhajós lépjen a Holdra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 23. 16:38

Nem került magyar jelölt az Európai Űrügynökség új, 17 jelentkezőből álló űrhajósosztályába. Ha a Holdra nem is, de a Nemzetközi Űrállomásra még azért mehet egy magyar, a magyar kormány állja a retúrjegyet. 

Mint arról nemrég az rtl.hu beszámolt, Zábori Balázs, a magyar űrhajósprogram projektvezetője a Magyar Tudományos Akadémián, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat előadásában két héttel ezelőtt arról beszélt, hogy nem kizárt, hogy 1-2 évtizeden belül magyar űrhajós lép a Hold felszínére. Zábori arra alapozta kijelentését, hogy Magyarország az Európai Űrügynökség (ESA) tagja és az ESA épp most tartott válogatást az új űrhajós osztályába, amibe magyarok is jelentkeztek.

Mivel a jelentkezés Magyarország számára is nyitott volt (149-en jelentkeztek is), és az ESA azt tűzte ki célul, hogy 2030-ig legalább egy, de akár három európai űrhajós is a Holdra lépjen, Zábori úgy vélte, hogy 2036 körül szerencsés esetben akár magyar is lehet a Holdra lépő európai asztronauták közt.

Nos, ez egészen biztos, hogy nem fog bekövetkezni, mivel végül nem válogattak be magyar jelentkezőt az Európai Űrügynökség új űrhajósosztályába.

Ők lesznek az új európai űrhajósok

Az ESA november 23-án szerdán jelentette be Párizsban a tagországok miniszteri tanácsának ülése után, hogy a 22 500 pályázó közül ki az a 17 nő és férfi, akik a kiképzés végén az ESA űrhajósai lesznek a következő évtizedekben.


Az ESA 17 tagú új űrhajósosztálya öt hivatásos űrhajósból (alább félkövérrel szedve), tizenegy tartalékos űrhajósból és egy fizikai fogyatékossággal élő űrhajósból (úgynevezett paraűrhajósból) áll, és nem került közéjük egyetlen magyar jelentkező sem. A 17 európai űrhajósjelölt (8 nő és 9 férfi) ABC-sorrendben:

  1. Sophie Adenot – Franciaország – hivatásos
  2. Pablo Álvarez Fernández – Spanyolország – hivatásos
  3. Meganne Christian – Egyesült Királyság – tartalékos
  4. Anthea Comellini – Olaszország – tartalékos
  5. Rosemary Coogan – Egyesült Királyság – hivatásos
  6. Sara García Alonso – Spanyolország – tartalékos
  7. Raphaël Liégeois – Belgium – hivatásos
  8. John McFall – Egyesült Királyság – paraűrhajós
  9. Andrea Patassa – Olaszország – tartalékos
  10.  Carmen Possnig – Ausztria – tartalékos
  11.  Arnaud Prost – Franciaország – tartalékos
  12.  Amelie Schoenenwald – Németország – tartalékos
  13.  Marco Sieber – Svájc – hivatásos
  14.  Aleš Svoboda – Csehország – tartalékos
  15.  Sławosz Uznański – Lengyelország – tartalékos
  16.  Marcus Wandt – Svédország – tartalékos
  17.  Nicola Winter – Németország – tartalékos

Az ESA új űrhajósjelöltjei a kölni Európai Asztronauta Központban lépnek szolgálatba, és a Nemzetközi Űrállomás partnerei által meghatározott legmagasabb szintű képzésben részesülnek. A 12 hónapos alapkiképzés befejezése után az új űrhajósok készen állnak majd arra, hogy belépjenek az űrállomás következő képzési szakaszába, és amint küldetésre osztják be őket, képzésüket a konkrét missziós feladatokhoz igazítják.  

Története során most először alapított tartalékos űrhajósállományt az ESA. Ők olyan űrhajósjelöltek, akik a teljes kiválasztási folyamat során sikeresen szerepeltek, de jelenleg nem vehetők fel. A tartalékos űrhajósok a jelenlegi munkaadójuknál maradnak, és tanácsadói szerződést és alaptámogatást kapnak. Az alapkiképzést abban az esetben kezdik meg, ha repülési lehetőséget találnak.

Az ESA további két fizikai fogyatékossággal élő űrhajósjelöltet is kiválasztott, hogy a brit jelölt mellett részt vegyenek a „Parastronauta” megvalósíthatósági projektben, amelynek célja, hogy kidolgozza a fizikai fogyatékossággal élő űrhajósok emberi űrrepülésbe való bevonásának lehetőségeit és a lehetséges jövőbeli küldetéseket.

Hunorral mehet magyar az űrbe

A magyar űrhajósjelöltek számára így jelenleg csak a magyar kormány saját, 41,5 milliárd forintos űrhajósprogramja, a HUNOR nyújt lehetőséget arra, hogy az űrbe jussanak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden közölte, hogy a HUNOR-ba jelentkező 205 férfi és 39 nő közül nemrég nyolcat választottak ki, az év végére négyre szűkítik le számukat.

A HUNOR program keretében, 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vesz részt egy magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A magyar űrhajóst az amerikai Axiom Space magáncég viszi majd az ISS-re a SpaceX egyik Crew Dragon űrhajójával. A magyar kutatóűrhajós a tervek szerint tizenkét magyar eszközt fog tesztelni és nyolc kísérletet hajt majd végre az alacsony Föld körüli pályán keringő űrállomáson. Hogy ki lesz ez az űrhajós, jó ideig még nem derül ki, mivel az ISS-re repülő magyar asztronautát majd csak a küldetés előtti hetekben fogják kiválasztani az utolsó körös jelentkezők közül.

Nyitókép: P. Sebirot / ESA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrhajózás#űrkutatás#európai űrügynökség#űrhajós

Címlapról ajánljuk