Tudomány-Tech

Csodás csoportos szelfit küldött haza az Orion űrhajó

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 19:18

Egy képen az új amerikai űrprogram lényege: a 432 210 kilométerre járó személyzet nélküli űrkapszula, valamint a Föld és a Hold.

Elérte az Artemis-1 tesztrepülés legtávolabbi pontját a NASA új űrhajója, az Orion. Az új amerikai űrprogram első mérföldkövét teljesítő személyzet nélküli űrkapszula nemrég Hold körüli pályára állt és ennek legtávolabbi pontján 432 210 kilométerre haladt el a Földtől. Soha ennél nagyobb távolságra még jutott űrhajósok szállítására alkalmas űrhajó.

Az Orion már november 26-án távolsági rekordot állított fel, amikoris tíz nappal az indulása után messzebb jutott az űrben, mint az Apolló-13 bajba jutott asztronautái, akik 1970-ben 400 171 kilométerre távolodtak el a Földtől meghibásodott űhajójukkal, az Odyssey-vel. Az új csúcs tehát több mint 32 ezer kilométerrel több, mint az 52 évvel ezelőtti.

A NASA a jeles alkalomból csodás képet osztott meg a nagyközönséggel. Az Orion űrhajó Európai Űrügynökség által kifejlesztett szervízmoduljának napelemtábláin GoPro kamerákat helyeztek el, és ezek egyike olyan szelfit készített, ami szimbolikus jelentőségű az egész Artemis-programra nézve. 


Az előtérben az Orion maga látható a legendás kukacos NASA-logóval, míg jobbra fölül afféle szűk családi csoportképként a Hold és a Föld látható egyszerre. Azaz tulajdonképp egy fotón szerepel a valaha élt összes ember és az összes hely, ahol valaha ember megfordult, valamint ahová eljuthat, ha sikerre viszik az Artemis-programot.

Az Artemis-1 küldetés 13. napján rögzített kép érdekessége még, hogy a Hold nagyobbnak látszik rajta, mint a Föld, ennek oka természetesen a csalóka perspektíva: a fotó készültekor az Orion jóval közelebb - kevesebb mint 70 ezer kilométerre - járt a Holdhoz, mint a Földhöz. Bolygónk tehát a már említett 432 ezer kilométeres távolsága miatt tűnik kisebbnek.

 

#Tudomány-Tech#tudomány#űrhajózás#űrkutatás#nasa#artemis-1#orion#űrhajó#hold#föld#szelfi

Címlapról ajánljuk