Tudomány-Tech

Csúcsot döntött az Orion űrhajó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 27. 5:23

A NASA Artemis-1 holdmissziójának űrkapszulája több mint 400 700 kilométerre távolodott el a Földtől, megdöntve az Apollo-13 52 éves rekordját.

Távolsági rekordot állított fel tíz nappal az indulása után a NASA Artemis-1 holdmissziójának Orion űrhajója: több mint 400 700 kilométerre távolodott el a Földtől, közölte szombaton az amerikai űrhivatal a Twitteren. Ennél nagyobb távolságra még nem ért el a Földtől legénység szállítására készült űrhajó.

A korábbi rekordot az Apolló-13 bajba jutott asztronautái állították fel, amikor 1970-ben 400 171 kilométerre távolodtak el a Földtől meghibásodott űhajójukkal, az Odyssey-vel.


Az Orion kapszula fedélzetén nincsenek űrhajósok, mivel ezzel a Holdat megkerülő úttal tesztelik az űrhajót. A tervek szerint 2024-ben az Artemis 2 küldetésen már legénységgel kerüli meg az Orion a Holdat. A szombati rekord beállítása előtt az Orion a tervezettek szerint holdkörüli pályára állt, közölte a NASA.

Az űrkapszula várhatóan mintegy 432 ezer kilométerre távolodik majd el a Földtől. Jim Geffre, az Orion egyik menedzsere a napokban úgy fogalmazott: "ez egy statisztikai adat, ám szimbolikus, amit reprezentál".

Az Artemis-1 küldetés november 16-án kezdődött. A kapszula november 21-én érte el a Holdat, és várhatóan december 11-én tér vissza a Földre mintegy 2 millió kilométer megtétele után.

Nyitókép: NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrhajózás#űrkutatás#artemis-1#orion#apollo-13

Címlapról ajánljuk