Tudomány-Tech

Elérte a Holdat az Orion űrhajó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 21. 13:53

Hat nappal az új holdrakéta sikeres startja után a személyzet nélküli űrhajó 130 kilométerre megközelítette a Holdat az első közelrepülés alatt.

Hétfőn, magyar idő szerint pár perccel délután két óra előtt elhaladt a Hold mellett a NASA Orion űrhajója. A személyzet nélküli űrhajó hat nappal ezelőtt indult útnak a Kennedy Űrközpontból, az Artemis-1 tesztküldetés sikeres startja után.


Az Artemis-program célja, hogy fél évszázaddal az Apollo-küldetések után ismét embert juttassanak a Holdra, hogy egy körülötte keringő állandó űrállomást, valamint emberi tartózkodásra és munkára alkalmas holdi bázist építsenek ott. Az űrhajós nélküli Artemis-1 küldetéssel az új, SLS holdrakétát, az Orion-űrhajót, az Európai Űrügynökség által épített szervízmodult és a földi iránytórendszereket tesztelik.

A NASA hétfőn élőben közvetítette, ahogy az Orion megközelítette a Holdat. Az Orion egyik kamerája által a Földre visszaküldött élő videón volt egy jó pár percig tartó szekvencia, amikor egyszerre látszott az űrhajó, a Hold és a távolban a Föld. A NASA szerint az Apollo-program óta nem láthattunk ilyen felvételt, amikor egy emberek szállítására alkalmas űrhajó így láthatta a Földet és a Holdat. A következő napokban egy sor igen látványos fotóra lehet majd számítani, amint az Orion által küldött adatcsomagokat a földi irányítás szakemberei feldolgozzák.  


Az űrhajó hétfőn 130 kilométerre haladt el a Hold felszíne fölött, majd ismét távolodni kezdett tőle. A manővert követő lépés az lesz, hogy a pályamódosító hajtőművekkel stabil Hold körüli pályára állítják az Oriont. A holdi elrepülést követően az űrhajó 64 ezer kilométeres távolságra halad majd el a Hold túloldalán, ami a legnagyobb távolság lesz, amelyet ember szállítására tervezett űrhajó valaha is megtett.

Az Orion a tervek szerint a következő hetekben Hold körüli pályán megkerüli a Holdat, majd december 11-én tér vissza a Földre.

Nyitókép:  NASA / YouTube

 

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#nasa#orion#artemis-1#artemis program#hold

Címlapról ajánljuk