Tudomány-Tech

Végzett a Holdnál, hazaindult az Orion űrhajó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 5. 18:45

A NASA személyzet nélküli űrhajója megkerülte a Holdat, és begyújtotta hajtóműveit, hogy a Föld felé tartó pályára álljon. 

Közép-európai idő szerint hétfőn 17:43-kor az Orion begyújtotta az európai fejlesztésű szervízmodul fő hajtóművét és ezzel Föld felé tartó pályára állt az Artemis-1 Holdkerülő küldetésen lévő űrhajó. Az Orion űrhajó kevesebb mint 127 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét, mielőtt hazaindult volna, írja az Európai Űrügynökség, ami a NASA partnereként a szervízmodul építőjeként izgul az amerikai holdprogram első tesztküldetésének sikeréért.


Az európai szervizmodul 33 hajtóművel rendelkezik, amelyek az Oriont az űrben irányítják és hajtják. A modul elektromos áramot, üzemanyagot, valamint klíma- és hőmérsékletszabályozást is biztosít az űrhajó számára. Az elmúlt 20 nap során az Orion messzebbre jutott a Földtől, mint bármely eddigi, űrhajós szállítására alkalmas űrhajó, és ebben nagy szerepet játszik a pár kisebb problémától eltekintve kifogástalanul működő európai modul.

A Holdat megkerülő űrszonda fél órát repült anélkül, hogy a földi küldetésirányítással kapcsolatban lett volna, mivel a Hold minden jelet blokkolt a Föld felé. A Holdárnyékban haladó űrhajó ennek ellenére rendben beindította a korábban kapott parancsok szerint a fő hajtóművet, ami a szükséges sebességre gyorsította az Oriont, hogy elszakadhasson a Hold gravitációs mezejétől.


Az Orion most már a hazafelé vezető úton halad, és a tervek szerint december 11-én érkezik vissza a Földre, ejtőernyőivel a Csendes-óceán vizére ereszkedve. A december 11-i landolás előtt az Orion személyzeti kapszulája leválik az európai szervizmodulról, ami küldetését bevégezve elég a Föld légkörében.

Nyitókép: NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#artemis-1#orion#hold

Címlapról ajánljuk