Tudomány-Tech

A NASA szerint kutya baja a trópusi vihart a szabad ég alatt átvészelő holdrakétának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 11. 20:44

Ha minden klappol, akkor szerdán végre tényleg útnak indítják a Holdat egyelőre személyzet nélkül megkerülő Artemis-1 próbaküldetést.

Pénteken, magyar idő szerint este 9-kor telefonos sajtótájékoztatót tartott az Artemis-1 küldetésről Jim Free, a NASA egyik űrkutatásért felelős igazgatója. Az eseményt azután hirdették meg, hogy szerdáról csütörtökre virradó éjjel átvonult Floridán a Nicole hurrikán, és a trópusi vihart a Kennedy Űrközpont 39B startállásán vészelte át az amerikai űrügynökség új holdrakétája.

Mint arról csütörtökön az rtl.hu is beszámolt, az űrközpont létesítményeiben nem keletkezett komoly kár, az azonban nem volt világos, hogy a szél ereje meghaladta-e a rakéta specifikációiban szereplő értékeket. A hatalmas rakéta a mérnöki adatok szerint ugyan 137 km/órás széllökéseknek is képes ellenállni, de a meteorológiai szolgálat szenzorai ennél jóval erősebb széllökéseket is regisztráltak a térségben.

Jim Free a pénteki sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a NASA továbbra is november 16-ra, szerdára tervezi a rakéta fellövését. Mint mondta a vihar ideje alatt valóban nagyon erős széllökések érték az indítóálláson hagyott rakétát, de ezek a szerviztorony szenzorai szerint nem haladták meg a kritikus értékeket. A rakétát és az indítóállást a NASA mérnökei csütörtökön és pénteken alaposan átvizsgálták és nem találtak olyan komoly károsodást, ami miatt ismét halasztani kellene a startot.

A szerdai start – ha minden jól megy – mérfödlkő lesz az új amerikai űrprogramban. A Holdat személyzet nélkül megkerülő Artemis-1 küldetés célja az új amerikai holdrakéta, az SLS és az Európai Űrügynökséggel közösen fejlesztett Orion űrhajó tesztelése. A NASA távlati céljai közt egyebek mellett állandó Holdbázis létrehozása illetve a Mars meghódítása szerepel.

Nyitókép: a NASA holdrakétája november 11-én, pénteken, a trópusi vihar elvonulta után egy nappal – Fotó: Joel Kowsky / NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#nasa#artemis-1

Címlapról ajánljuk