Tudomány-Tech

Az indítóálláson vészelte át a holdrakéta a Floridára lecsapó hurrikánt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 10. 18:49

A NASA jövő hét szerdán próbálkozik meg ismét a starttal, addig jó lenne kideríteni, hogy okozott-e a rakétában valami kárt trópusi vihar, ami csütörtökön vonult át a Kennedy Űrközponton.

A Nicole hurrikán csütörtökön kora reggel érte el Florida keleti partjait, hatalmas felhőszakadással és brutális erejű szelekkel. Az idei hurrikánszezon nemcsak az amerikai államok lakóinak, de az amerikai űrügynökségnek is komoly gondokat okozott, a NASA ugyanis már többször is arra kényszerült, hogy elhalassza új holdrakétájának fellövését a kedvezőtlen időjárás miatt.

Most sem volt ez másként: eredetileg hétfőn próbálkoztak volna meg az Artemis-1 küldetés indításával, de a Floridához közelító Nicole hurrikán miatt két nappal eltolták a startot. A korábbiaktól eltérően viszont most nem vitték vissza az összeszerelő-csarnokba a rakétát, mivel erre már nem volt elég idejük a gyorsan erősödő és Florida felé kanyarodó trópusi vihar miatt.


A NASA tehát úgy döntött, hogy megpróbálják úgy kibekkelni a hurrikánt, hogy a holdrakéta a 39B indítóálláson marad. Szerdáról csütörtökre virradó éjjel és a reggeli órákban  a vihar át is vonult a Kennedy Űrközponton, ami az Atlanti-óceán partjának közvetlen közelében található. Az Ars Technica helyzetelemzése szerint a legkritikusabb kérdés, hogy milyen szélterhelésnek volt kitéve a vihar ideje alatt a holdrakéta. A Nicole hurrikán 1-es kategóriájúvá szelídülve hagyta el a térséget, ami azt jelenti hogy az űrközpont létesítményeiben nem keletkezett komoly kár, azonban az egyelőre nem világos, hogy a szél ereje meghaladta-e a rakéta specifikációiban szereplő értékeket.

A 110 méteres rakéta a NASA által közölt mérnöki adatok szerint 137 km/órás széllökéseknek is képes ellenállni, de a meteorológiai szolgálat szenzorai ennél jóval erősebb széllökéseket is regisztráltak, írja az Ars Technica. A lap szerint a NASA alaposan alábecsülte a vihar kockázatait, miközben az előrejelzések közt volt olyan, ami alapján számítani lehetett volna a veszélyesen erős széllökésekre.


A NASA egyelőre kitart amellett, hogy november 16-án, szerdán fellövi az új holdrakétát. Az űrközpontba várhatóan csütörtökön vagy pénteken térhetnek vissza a vihar miatt evakuált dolgozók és szerződéses vállalkozók, ezután kezdhetik meg a rakéta átvizsgálását.

Phil Metzger, a NASA űrsiklóprogramján dolgozó mérnök szerint leginkább a rakéta szerkezeti integritása miatt lehet aggódni, miután a rakétatest hosszabb ideig nagy szélnyomásnak volt kitéve. A rakétát ugyanis úgy tervezték, hogy felfelé haladjon, azaz szerkezete elsősorban a függőleges irányú erős terhelést bírja, a vízszintesen irányú nyomást (amilyet a viharos szél jelent) kevésbé bírja.


Metzger Twitteren azt írta, hogy a szerkezeti mérnökök sűrű hetek elé néznek, hogy felmérjék a vihar okozta károkat, és ez nehéz feladat lesz, mivel a rakéta belsejében lévő szerkezeteket nem lehet röntgenezni, így a szerkezeti számításokat újra le kell majd futtatni. Egy bizonyos ponton a program vezetésének el kell döntenie, hogy a kockázat – amely magában foglalja a rakéta start közbeni felrobbanásának lehetőségét is – túl nagy-e ahhoz, hogy további vizsgálatok vagy javító munkálatok nélkül repülni lehessen.

Nyitókép: Joel Kowsky / NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#nasa#artemis-1#artemis program

Címlapról ajánljuk