Tudomány-Tech

Megtalálták az Atlanti-óceánban a 36 évvel ezelőtt felrobbant Challenger űrsikló egy nagy darabját, de egyelőre nem emelik ki

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 10. 20:18

A szerencsétlenül járt űrsikló hasának jókora részét az Atlanti-óceán fenekén találták meg a History Channel búvárai még márciusban, a NASA most erősítette meg, hogy a Challenger egyik darabjáról van szó.

Több mint három évtizeddel a Challenger űrsikló tragédiája után megtalálták az elpusztult űrrepülő egy nagy darabját az Atlanti-óceán fenekén, jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A Challenger balesete óta ez az eddigi legnagyobb darab, amelyet megtaláltak az űrsiklóból.

A roncsdarabot a History Channel dokumentumfilmes stábjának búvárai fedezték fel még márciusban, amikor egy második világháborús repülőgép maradványai után kutattak. Az akkor készült felvételek alapján a NASA most igazolta, hogy a darab az 1986. január 28-án megsemmisült Challenger része volt: az űrsikló alját borító hőpajzs jellegzetes csempéiről egyértelműen azonosítani lehetett.


Az óceán fenekén, a homokba ágyazódott roncsdarabból mintegy 4,5 méterszer 4,5 méteres darab látható, így akár ennél nagyobb is lehet. Az űrsikló darabját egyelőre az óceán fenekén, Cape Canaveral közelében, Florida partjainál hagyják, a sorsáról a NASA dönt majd. A roncs továbbra is az amerikai kormány tulajdona, hívta fel a figyelmet a NASA.

Megtalálták az Atlanti-óceánban a 36 évvel ezelőtt felrobbant Challenger űrsikló egy nagy darabját, de egyelőre nem emelik ki
A szerencsétlenül járt STS-51L űrsiklóküldetés személyzete: Christa McAuliffe, Gregory Jarvis, Judith A. Resnik, Francis R. (Dick) Scobee, Ronald E. McNair, Mike J. Smith, és Ellison S. Onizuka – Fotó: NASA

A Challenger 1986. január 28-án, 73 másodperccel a start után robbant fel. Az űrsikló héttagú személyzete, köztük egy civil, Christa McAuliffe tanárnő, életét vesztette a balesetben. Az űrsikló darabjainak jelentős részét a katasztrófa után kihalászták az óceánból, a baleset okainak kivizsgálása után ezek többségét egy földbe süllyeszett betonsilóba zárták, pár darabot pedig a Kennedy Űrközpont látogatóközpontjában helyeztek el emlékkiállításon, a 2003-ban visszatérés közben megsemmisült Columbia maradványaival együtt.

Megtalálták az Atlanti-óceánban a 36 évvel ezelőtt felrobbant Challenger űrsikló egy nagy darabját, de egyelőre nem emelik ki
A Challenger űrsikló egyik gyorsítórakétájának darabja – Fotó: NASA

Az űrsikló idén megtalált darabjának felfedezésről készült dokumentumfilmet a History Channel november 22-én mutatja be.

Nyitókép: History Channel

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#nasa#Challenger#űrsikló#katasztrófa

Címlapról ajánljuk