Tudomány-Tech

Két és fél év után hazatért az űrből az amerikaiak szupertitkos űrrepülőgépe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 13. 8:37

A Boeing által épített személyzet nélküli kis űrsikló 908 napot töltött a Föld körül keringve, felülmúlva ezzel a korábbi, 780 napos rekordját.

Szombat délután, helyi idő szerint nem sokkal este fél hat előtt landolt a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában a Boeing által épített X-37B űrrepülőgép. A személyzet nélküli kis űrsikló 908 napot töltött Föld körüli pályán, ezzel felülmúlta a korábbi, 780 napos rekordját, közölte a Boeing.

Az amerikai légierő számára épített X-37B-nek ez volt a hatodik küldetése. A 2006 óta működő, titkos katonai és ipari kutatási célokat is szolgáló űrrepülőgép mostanáig összesen 3774 napot repült, és eközben 2,1 milliárd kilométert tett meg az űrben,

A különleges űrjármű most először vitt magával egy szervizmodult is, hogy ezzel is növelje a szállítható hasznos terhet. A modul a pályaelhagyás előtt levált a távirányítású űrsiklóról, hogy az sikeresen leszállhasson a floridai űrközpontban.


Az X-37B hatodik küldetése két és fél évvel ezelőtt, 2020 májusában indult, amikor a United Launch Alliance Atlas V rakétájával fellőtték a légierő Cape Canaveral-i indítóállásáról. A Boeing közleménye szerint az X-37B-n végzett kísérletek között szerepelt egy, a Naval Research Lab által tervezett napenergia-kísérlet, valamint egy olyan műhold, amelyet az amerikai légierő akadémiájának kadétjai terveztek és építettek a légierő kutatólaboratóriumával együttműködve. A FalconSat-8 névre keresztelt műholdat 2021 októberében sikeresen telepítették, és ma is pályán van.  

A most befejeződött hatodik küldetésben a NASA is részt vett, anyagkutatási és űrkörnyezeti teszteket szolgáló kísérletekkel, az X-37B felvitt például vetőmagvakat, hogy a kozmikus sugárzás rájuk gyakorolt hatásait vizsgálják. A hónapokig tartó mélyűri emberes űrutazások egyik feltétele ugyanis, hogy például a leendő Holdbázison, a Hold körül keringő űrállomáson vagy a Marsra tartó űrhajókon lehessen majd növényeket termeszteni.

Nyitókép: Boeing

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#boeing#nasa#x-37b#űrrepülőgép

Címlapról ajánljuk