Tudomány-Tech

Előbb-utóbb lesz újabb magyar az űrben az űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 7:46

A legszerencsésebb jelölt a SpaceX űrhajójával fog felmenni a Nemzetközi Űrállomásra.

 Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Mandinernek adott interjút. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz ismét magyar ember az űrben, Ferencz Orsolya biztató választ adott:

„Van egy óriási szellemi örökségünk, gondoljunk csak bele, a világűr határát Kármán-vonalnak nevezik Kármán Tódor tudósunk után. Az elmúlt évtizedekben hatalmas szellemi munka is lezajlott, Farkas Bertalan repülése is ide tartozik, akinek személyében hetedik nemzetként adtunk űrhajóst a nemzetközi közösségnek, utána pedig egy hosszú csend jött, ezen akartunk változtatni. Ezt törtük meg akkor, amikor elindítottuk a Hungarian to Orbit, azaz a HUNOR programot. Elsősorban a NASA-val és az amerikaiakkal vagyunk kapcsolatban, ha minden jól megy, a legszerencsésebb jelölt a SpaceX űrhajójával fog felmenni az ISS-re (a Nemzetközi Űrállomásra – a szerk.)” – mondta a lapnak.

A magyar jelöltekről az űrkutatásért felelős miniszteri biztos kifejtette:

Érvényesen összesen 244 jelentkezést fogadott el a rendszer, ebből nagyon hamar 100-ra csökkent a kandidáltak száma a következő szűrőn. Most tartunk ott, hogy 25 emberünk van, aki részben már az Európai Űrügynökség válogatási körein is túlment.

Nyitókép (illusztráció): Joe Burbank/Orlando Sentinel/Tribune News Service via Getty Images

#Tudomány-Tech#ferencz orsolya#űrhajó#magyar az űrben#űrkutatás

Címlapról ajánljuk