Reggeli

Hogyan lehet késleltetni az öregedést?

rtl.hurtl.hu

2024. október 22. 17:08

Számos tényező segíthet a hosszú élettartam javításában és abban, hogy valaki hosszú és egészséges életet éljen. A Reggeli vendége a témában Vellai Tibor, az ELTE TTK egyetemi tanára, a HUN-REN-ELTE Genetikai Kutatócsoportjának vezetője volt. 

Az öregedési folyamata az egyed általános fiziológiájában bekövetkező romlás. Ha tömeges mértéket ölt a sejthalál, ebből alakulnak ki az öregkori betegségek, amelyek elvezetnek az egyed halálához. Tehát az öregedés nem más, mint öregkori betegségek nagy kollekciója.

Hogyan lehet késleltetni az öregedést?

Vellai Tibor, az ELTE TTK egyetemi tanára felhívta a Reggeliben arra a figyelmet, hogy vannak olyan életmódbeli tényezők, amikkel jelentősen lehet növelni az élettartalmat, ezek a következők:

  • ha nem esszük túl magunkat
  • rendszeres mozgás
  • a megfelelő táplálkozás
  • a magány elkerülése és a szociális közösségben való integrálódás.

A kutató szerint a megfelelő életmóddal akár több tíz évvel mérhetően is lehet növelni az élettartalmat.

Hét évente valójában megújulnak a sejtek?

A genetikusok mára biztosan tudják, hogy az öregedési folyamat működése, szabályozása és mechanizmusa az gének által befolyásolt. Az pusztán urbánus legenda, hogy hét évente megújulnak a sejtek.

Vannak olyan sejttípusok, amik azért nem szeretnek megújulni, például a neuronok ilyenek. 

Manapság egyre többen kutatják a hosszú élet titkát. A longevity kutatásoknak az alapvető célja, hogy az egészséges élettartamot növeljük meg. Vellai Tibor szerint ha megismerjük az öregedési folyamat mechanizmusát, akkor onnan már csak egy lépés, hogy mindezt meggátolja a tudomány. Az egyetem genetikai tanszékén is azon dolgoznak többek között, hogy nem öregedő sejtet hozzanak létre.

Bennünk is vannak olyan sejtek, a rákos sejtek például, a csíravonalas sejtek, amelyek nem öregednek. Ezek korlátlan oszlodási potenciállal rendelkeznek. Például a csíravonal sejtjei az egymást követő generációkat évmilliárdokon keresztül kötik össze.

A genetikai kutató szerint a biológiai folyamat befolyásolható, és egyszer el fog érkezni annak az ideje, amikor meglesz a megoldás arra, hogy növelni lehessen az egészséges emberi élettartamot, amit meglepő módon nemcsak 120 évvel lehet, hanem annál jóval többel.

#Reggeli#rtl#Videó#Életmód#öregedés#genetika#kutatás#hosszú élet titka

Címlapról ajánljuk