Reggeli

„A Molnak elege lett abból, hogy a kormány által okozott költségvetési lyukakat mindig neki kell kitölteni”

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 10:49

Holoda Attila energetikai szakértőt meglepte, hogy Hernádi Zsolt nekiment a kormánynak a különadók miatt. Hogyan érint minket az ukránok szankciós intézkedése az orosz Lukoil ellen? A szakértőt a Reggeliben kérdeztük. 

Egy június végén hatályba lépett ukrán szankció miatt leállt az orosz Lukoil Ukrajnán keresztüli olajszállítása a Mol felé, mivel az orosz cég nem bérelheti ki az ukrán vezetékhálózatot a tranzit céljából – derül ki egy ukrán elnöki rendelet mellékletéből. 

Holoda Attila energetikai szakértő szerint az orosz olajra eddig nem vonatkoztak európai szankciók, de az ukránok ezt meglépték – szerinte érthető okokból. „Nehogy már azokat a cégeket engedjük, akiknek a pénzén Putyin lő minket” – fejtette ki Holoda, hogyan gondolkodhattak az ukránok. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy leállt a kőolajvezeték. A Lukoil a Mol nagy partnere, a magyar vállalatnak most megoldást kell találnia, ami Holoda szerint nem fog sokáig tartani. 

Ha valaki egy olyan céggel üzletel, ami az agresszornak az egyik finanszírozója, annak midig legyen B terve

– magyarázta a szakértő. Holoda Attilát arról is kérdeztük, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója vasárnap nekiment a kormánynak a különadók miatt, egyebek mellett „a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatokhoz” hasonlította azokat. 

Holoda felhívta a figyelmet, hogy a Mol a legnagyobb magyar vállalat, így a legnagyobb adófizető is. „A sok-sok különadó rendszerében a Molnak is elege volt abból, hogy a rossz gazdaságpolitikát folytató kormány által okozott költségvetési lyukakat mindig neki kelljen kitölteni” – fejtette ki. 

A fenti videóból kiderül, milyen megoldással állhat elő a Mol az ukrán szankcióra, ahogy az is, hogy visszafogta-e a termelést a hőség. 

#Reggeli#rtl#Videó#Gazdaság#üzemanyag#benzin#kőolaj#orosz-ukrán háború#szankciók#lukoil#mol#Holoda Attila

Címlapról ajánljuk