Gazdaság

Hernádi Zsolt nekiment a kormánynak a különadók miatt

rtl.hurtl.hu

2024. július 21. 18:27

Hernádi Zsolt szerint a különadók olyanok lesznek, mint a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok.

„Úgy látszik, megszaladtunk. Kiskereskedelmi, tranzakciós, devizaváltási, bank-, gyógyszergyártói, extraprofitadó és a többi. Se szeri se száma a különadóknak. Tizennégy olyan adónem van, ami az utóbbi két évben jött létre. Hova lett a kiszámítható adórendszer?” – írta a Mandineren Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Pedig Hernádi szerint jól indult minden 2010-ben, az adórendszer jól teljesített, nőtt a hatékonyság és a digitalizáció, több lett az adózó és a bevétel. Viszont a koronavírus-járvány és a háború szerinte mindent elsöpört és megérkezett a válságkormányzás különadókkal.

Az eltelt két évben a legnagyobbak, az OTP, az MBH, a Richter, a Telekom, a 4iG és a Mol közel 800 milliárd forint különadót fizetett. Ebből hat kecskeméti Mercedes-gyár kijött volna!

 – írta.

A Mol-vezér aztán azt a kérdést tette fel, hogy meddig is kell még fenntartani a „rendkívüli” különadókat? 

Nem úgy volt, hogy 2022 lesz az utolsó év? Aztán csak itt maradtak 2023-ra, meg idénre, és hát úgy néz ki, jövőre is. Olyanok lesznek, mint a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok.


Emellett úgy véli, nincs olyan, hogy egy adó nem épül be az árakba.

Azt nem érti Hernádi, miért kell büntetni azokat, amelyek extrém körülmények között is sikeresen tudják megoldani a feladatukat. „

A Mol esetében például a magyarországi adózás előtti eredmény már nem elégséges a magyarországi adó befizetéséhez

– tette hozzá.

Úgy véli, a különadó és a kiszámíthatatlan adókörnyezet a beruházásoktól veszi el a pénzt és a jövő adóbevételeit károsítja.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#hernádi zsolt#különadó#válság#mol#adóbevétel

Címlapról ajánljuk