Reggeli

Rácz András: Akinek kettőnél több agysejtje van, pontosan tudja, hogy Orbán nem képviseli az EU-t

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 10:09

„Békemissziója” részeként Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt, hétfőn pedig Kínába érkezett a magyar miniszterelnök. A jelenlegi helyzetet és a reakciókat Rácz András Oroszország-szakértővel foglaltuk össze.  Szerinte az EU ugyanúgy fog működni a jövőben is, maximum egy kicsit magyarázkodni kell Orbán viselkedése miatt. 

Teljes mértékben szembe megy mindazzal, ahogy az Európai Unió soros elnökségét betöltő ország vezetője viselkedni szokott


– foglalta össze tömören Rácz András Oroszország-szakértő az elmúlt napok eseményeit. „Az EU külképviseletére a soros elnökséget betöltő ország miniszterelnökének egyszerűen nincs jogosultsága” – magyarázta. A tisztség szerinte nem erről szól. A szakértő szerint megfigyelhető egy kommunikációs kettőség is: Orbán egyik oldalról, szóban azt mondja, hogy ő nem képviseli a soros elnökséget, de a közösségi médiában megjelenő posztjain folyamatosan ott van az elnökség logója.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is úgy fogalmazott, mindenki tudja, hogy Orbán a soros elnökség képviseletében van jelen. Rácz András úgy fogalmazott:

Példátlan, ami történik. Racionális keretek között értelmezhetetlen.

Fél évig szól

A tisztséget félévente rotálják az EU-ban a tagállamok között, a magyar elnökség december 31-ig szól majd. Az, hogy mekkora károkat tud okozni a magyar miniszerelnök az akcióival, még nem tiszta. Rácz András szerint magának az EU egészének nem sokat tud ártani:

Akinek kettőnél több agysejtje van, az pontosan tudja, hogy az elnökséget betöltő miniszterelnök nem képviseli az EU-t, bármit is állít a közösségi médiában erről


– magyarázta. Szerinte az Unió ugyanúgy fog működni a jövőben is, maximum egy kicsit magyarázkodni kell Orbán viselkedése miatt. Azonban hogy mindez a magyar külpolitikának mennyit árthat, érdekesebb kérdés. Az elnökség alig két hete alatt már túl vagyunk egy moszkvai és egy pekingi látogatáson – Rácz András szerint jóslásoknak nincs helye, de nagyon sok minden történhet még.

  • Milyen körülmények között jött létre az ukrán-magyar találkozó?
  • Hány nap alatt szervezték meg a két vezető megbeszélését?
  • Mi történt a Putyin–Orbán-találkozón? Milyen hatása van mindennek?
  • Mekkora az esélye annak, hogy a magyar miniszterelnök a soros elnökség alatt békét teremt?

Kiderül a videóból.

 

#Reggeli#rtl#Videó#Külföld#politika#Volodimir Zelenszkij#vlagyimir putyin#orbán viktor#rácz andrás#oroszország#Európa

Címlapról ajánljuk