Reggeli

Ürge-Vorsatz Diána: A magyar vezetők azért nem lépnek a klímaváltozás ügyében, mert nem érzik, hogy a szavazóik elvárnák tőlük

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 8:44

Tavaly is sorra dőltek a negatív rekordok: az Atlanti-óceán északi részének hőmérséklete és az éves átlaghőmérséklet a legmelegebb volt, és olyan is előfordult, hogy 4 napon keresztül 2 Celcius-fok felett alakult a globális felmelegedés. Ennek ellenére Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Klímatestület alelnöke szerint nem olyan gyászosak a kilátásaink a klímaváltozás terén.  Az elektromos áram termelésben például folyamatosan növekszik a megújuló energiaforrások aránya, ez Magyarországon közel 20 százalék volt tavaly. 

A szakértő emlékeztetett: a 2015-ös párizsi megállapodás óta sikerült levenni a világot a legrosszabb éghajlati forgatókönyvekről. Míg akkor az évszázad végére 5-6 Celcius-fokos globális melegedést jósoltak, addig most már a legrosszabb forgatókönyvek 3-3 és fél fokkal számolnak, ami persze még mindig nagyon sok. Ürge-Vorsatz Diána szerint a világ végre felfogta, hogy a fosszilis energiahordozóknak hamarosan vége lesz és muszáj kivonulni ebből a korszakból. Úgy véli, a magyar kormány azért nem lép drasztikusan, mert nem érzik, hogy szavazóik ezt elvárnák tőlük.

 

#Reggeli#rtl#Videó#klímaváltozás#klíma#olaj#ürge-vorsatz diána#globális felmelegedés

Címlapról ajánljuk