Reggeli

Ember Márk is evészavarral küzdött – ezek az ortorexia tünetei

rtl.hurtl.hu

2024. március 7. 11:24

Dr. Balaicza Erika gasztroenterológus beszélt a Reggeliben az orhorexia nervosa nevű evészavarról, ami komoly problémákat okozhat a szervezetben. Ember Márk elmondta: volt olyan időszak az életében, amikor ő is evészavarral küzdött, sőt a mai napig bűntudata van, ha gyorséttermi ételt eszik.

Orthorexia nervosanak azt nevezzük, amikor a táplálkozás és a tápanyagok tökéletes arányainak és mennyiségének bevitele, annak folyamatos figyelése, ellenőrzése rögeszmévé súlyosbodik.

Egy idő után tisztátalannak érzik magukat, ha nem esznek

 – mondta az evészavarról a Dr. Balaicza Erika, gasztroenterológus, majd hozzátette: betegség a szociális kapcsolatokban is kárt tehet, egy idő után a párkapcsolat, de még a család is az étkezés rovására megy.

Grillezett csirke, rizs, cukkini 

– a szakember szerint ezeket az ételeket nevezik az orthorexiások szentháromságnak, egy idő után szinte csak ezeket képesek enni. De volt olyan páciense is, aki csak kölest evett kacsazsírral.

Ez az evési zavar nem a fogyásról szól, nem az étel mennyisége számít a beteg számára, hanem annak minősége. Súlyos esetben akár alultápláltsággal vagy a tápanyaghiányokból fakadó egyéb egészségügyi tünetekkel járhat, illetve a különböző szorongásos zavarok kialakulása sem ritka.

Komoly evészavarom van a mai napig, ha rosszul étkezem azonnal rám jön a bűntudat  

–  mondta a Reggeliben Ember Márk. A színész saját bevallása szerint most is időszakos böjtöt tart.

A szakember szerint a szorongás hátterében érdemes kutakodni, ebben kiválóan segíthet egy pszichológus.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a lelki elsősegély-szolgálat a nap 24 órájában elérhető, bármely szolgáltatótól ingyenesen hívható telefonszámát: 116-123

#Reggeli#rtl#Videó#Életmód#egészség#ember márk#evészavar#arthorexia nervosa

Címlapról ajánljuk