Reggeli

Megtámadták a sóskúti civilek népszavazási kezdeményezését az akkufeldolgozó ellen

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 7:44

Két órával a határidő előtt támadta meg valaki a sóskúti civilek népszavazási kezdeményezését. A helyi referendumot a településre tervezett akkumulátorfeldolgozó ellen írta volna ki szerdán a képviselőtestület. Közben a kormány már társadalmi vitára bocsátotta azt a jogszabályt, ami nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítaná a sóskúti akkufeldolgozót. Ha elfogadják, akkor már nem sokat tehetnek a sóskútiak. 

Kormányi Zsolt, a Sóskúti Civil Kör tagja volt a Reggeli vendége. Elárulta, sűrű napjuk volt szerdán, mert úgy volt, hogy a sóskúti képviselőtestület majd ezen a napon hitelesíti a népszavazási kérdésüket arról, hogy épüljön-e a településen akkumulátorfeldolgozó. Ekkor jött a feketeleves, mert kiderült, hogy két órával a határidő lejárta előtt valaki megtámadta a népszavazási kezdeményezést, így azt egyelőre nem lehet kiírni. A helyiek eredetileg úgy gondolták, májusban lehet népszavazás majd Sóskúton, ez biztos, hogy csúszni fog, hogy mennyit, az a bíróságon is múlik Kormányi szerint.

A népszavazásról a Híradó is beszámolt, ezt az alábbi riportban nézheti meg.


A jó hír Kormányi Zsolt szerint, hogy a képviselőtestület kedden hozott egy határozatot, ami arról szól, hogy nem értenek egyet azzal, ha a kormány kiemelt beruházássá teszi a sóskúti akkufeldolgozót. Az erről szóló javaslatot múlt héten bocsátotta társadalmi egyeztetésre a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Erről itt írtunk bővebben

Ennek azért van jelentősége, mert ha tényleg nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítja a kormány az akkufeldolgozót, akkor helyi népszavazást sem lehet tartani. Vagyis, teljesen mindegy lesz, mit szeretnének az ott élők, a kormány dönti el, milyen gyárakat kell elviselniük. Erről Sóskút polgármestere is beszélt korábban az RTL Híradónak.

Bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen

– mondta König Ferenc. A teljes interjút az alábbi videóban nézheti meg.


A Híradó bővebben is foglalkozott azzal, mit is jelent pontosan a kiemelt beruházássá nyilvánítás.


A helyi népszavazási kezdeményezés szerdai megtámadása egyben azt is jelentheti, hogy a kormánynak maradhat elég ideje az erről szóló jogszabály megvitatására és elfogadására is. Kormányi Zsolt a Reggeliben arról beszélt, ha ez megtörténik, onnantól kezdve nagyon leszűkül a mozgásterük. 

#Reggeli#rtl#Videó#sóskút#környzetszennyezés#akkumulátor#akkumulátor-feldolgozó

Címlapról ajánljuk