Reggeli

Kiderült az igazság a lepkehimlőről: Szinte száz százalék, hogy gyerekkorban átestünk rajta

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 11:44

Az elmúlt napokban arról szóltak a hírek, hogy rohamosan terjed a lepkehimlő az óvodások és a kisiskolások körében. Póta György gyermekorvos a Reggeliben elmagyarázta, mennyire kell félnünk ettől a vírustól.

„Orvosként nem értem, miért lett ez ekkora hír” – kezdte Póta György. A gyermekorvos szerint a lepkehimlő annyira enyhe fertőzés, hogy a legtöbben észre sem veszik a tüneteket.

Teljesen banális vírus

– nyomatékosított.

A gyermekorvos szerint sokan a kiütésektől ijednek meg, pedig amikor ezek megjelennek, a gyerek már rég nem fertőz. A bőrpír a betegség lezajlása után körülbelül öt nappal jelentkezik, magyarázta.

Hozzátette, pontosan ezért terjed ilyen gyorsan a betegség: amikor a vírusfertőzés valóban megjelenik a gyerek szervezetében, még közösségbe jár, mert nem veszik észre az enyhe tüneteket, és akkor marad otthon, amikor kiütése lesz, pedig akkor már nem is fertőz. 

Póta György azt is elmondta: a felnőttek nem kaphatják el a lepkehimlőt.

Ezt egy életben csak egyszer lehet elkapni, mint például a bárányhimlőt vagy a kanyarót. Mivel nagyon enyhe vírusfertőzés, szinte száz százalék, hogy gyerekkorban ezen átestünk.

Hogy mégis milyen tüneteknél gyanakodhatnak a szülők, és milyen, a lepkehimlőnél súlyosabb betegségek terjednek ebben az időszakban, kiderül a videóból. 

Nyitókép forrása: RTL Híradó

#Reggeli#rtl#Videó#Életmód#egészség#lepkehimlő#gyerekek#óvodások#betegség#tünetek#Póta György

Címlapról ajánljuk