Reggeli

Zacher Gábor az új e-cigi őrületről: Nem jól használjuk, ez a szar benne

rtl.hurtl.hu

2024. január 31. 10:35

Egyre divatosabb a fiatalok körében egy újfajta ízesített, és illegális e-cigi; illetve az emberek „újra felfedeztek” egy növényt – amit évezredek óta ismernek már a gyógyászatban –, aminek pszichoaktív hatása van. Mégis mivel tesszük újabban tönkre magunkat? Zacher Gábor toxikológus volt a Reggeli vendége.

Nagyjából 300 olyan növény létezik, amely tartalmaz valamilyen pszichoaktív anyagot. Ezeket az ember több ezer éve használja általában gyógyításra – mondta Zacher Gábor toxikológus, a kratom nevű növény és az ebből készült ópiátjellegű szer kapcsán, mely egyre jobban terjed Magyarországon is.

A szer kis mértékben stimuláns, nagyobb mértékben szedatív hatású, mondta a Reggeliben a toxikológus. A kratomot tea formájában árusítják – sok helyen a világon szabályozott a használata, van ahol tiltják van, ahol legális.

Thaiföldön, ahol ez a növény őshonos, például régóta tiltják, mert komoly visszaélések voltak vele kapcsolatban. Boldog, boldogtalan rágta

– magyarázta a szakember.

A másik probléma az utóbbi időben, hogy egy újabb e-cigi is terjed a fiatalok körében, ami 10 000 puffos (viszonyításképpen egy szál cigaretta 10-12). A szakember szerint, ha ezt az emberek tudnák használni, akkor akár ártalomcsökkentő hatásuk is lehetne – a benne lévő károsanyagok a hagyományos cigaretták 10 százalékát juttatnák csak a szervezetbe. De ez sajnos nem így van, így végső soron lényegesen több károsanyag jut a használók szervezetébe. 

  • Milyen hatásai vannak a kratomnak?
  • Milyen hagyományai vannak a hasonló, stimuláló hatású növényeknek?
  • Hogyan lehetne ártalomcsökkentő hatása az e-cigiknek?

Kiderül a videóból.

 

#Reggeli#rtl#Videó#toxikológus#zacher gábor#kratom#e-cigi#nikotin#dohányzás#illegális#függőség#káros#egészség

Címlapról ajánljuk